اثرات تخریبی آتش زدن مزارع گندم و جو و علفزارهای باغات میوه توسط کشاورزان
اثرات تخریبی آتش زدن مزارع گندم و جو و علفزارهای باغات میوه توسط کشاورزان
سوزاندن مزارع گندم پس از برداشت محصول ، آتشی بر جان آينده كشاورزي است . این آتش سوزی‌ها علاوه بر ارائه چهره نازیبایی از طبیعت ، باعث بروز مشکلات و عوارض مختلف زیست محیطی برای مردم و اکوسیستم مناطق میشود .

♦️قابل توجه کشاورزان محترم ♦️

❄️ سوزاندن مزارع گندم پس از برداشت محصول ، آتشی بر جان آینده کشاورزی است .

❄️ در کشورهای دارای کشاورزی مدرن و صنعتی بر خلاف کشورهای دیگر از جمله ایران به علت خطرات ناشی از سوزاندن زمین برای ( انسان ، کشاورزی ، خاک ، مناطق مسکونی و محیط زیست ) دولت ها و نهادهای مسئول با هدف ایجاد محدودیت ، مدیریت و نظارت بهتر برای انجام عمل سوزاندن بقایای کشاورزی ، اخذ مجوز کشاورزان از دولت برای انجام این کار صددرصد الزامی است و تنها در موارد بسیار نادر و محدود انجام میگیرد .

❄️ عنایت داشته باشید که برای ایجاد هر سانتیمتر مکعب خاک به ۵٠٠٠ سال زمان نیاز است و برای تبدیل به ( خاک نباتی ) به ۷٠٠ سال زمان نیاز است .

❄️ این آتش سوزی‌ها علاوه بر ارائه چهره نازیبایی از طبیعت ، باعث بروز مشکلات و عوارض مختلف زیست محیطی برای مردم و اکوسیستم مناطق میشود .

❄️ از سایر عوارض منفی آتش زدن بقایای محصولات کشاورزی میتوان به :

۱ ) : تحمیل ناخواسته خسارات مالی و اقتصادی به مزارع همسایه ، مناطق مسکونی ، تاسیسات شهری .
۲ ) : تحمیل اثرات نامطلوب بر کیفیت خاک و آب و هوا .
۳ ) : کاهش عملکرد زمین و پایین آمدن بازده محصول در طولانی مدت .
۴) : کمک به افزایش گازهای گلخانه‌ای در جو .
۵ ) : آسیب به زیر ساختهای کشاورزی و تاسیسات آبیاری نوین در منطقه دیم .
۶) : نابودی بخش قابل توجه ای از مواد آلی خاک .
۷) : تضعیف توان عملکردی خاک در جذب عناصر غذایی توسط ریشه و افزایش مصرف انواع کودهای شیمیایی .
۸ ) : کاهش ظرفیت نگهداری آب توسط خاک و کاهش راندمان در مدیریت آب .
۹) : کاهش نفوذ پذیری خاک و کاهش فعالیت میکرو ارگانیسم‌ های خاک .
۱٠) : تخریب بافت و ساختمان خاک و افزایش فرسایش بیش از حد خاک .
۱۱) : نابودی بخشی از علوفه و خوراک مورد نیاز دام ها .
۱۲ ) : کاهش بازده اقتصادی کشاورزی ، کاهش درآمد کشاورز و کاهش میزان تولید .
۱۳ ) : تهدید امنیت غذایی جامعه و کشاورزی ارگانیک .
۱۴ ) : عوارض مختلف زیست محیطی و تخریب منابع طبیعی .
۱۵) : مضررات مختلف در حوزه سلامت .
۱۶ ) : نابودی چرخه تنوع زیستی .

❄️ توجه به مضرات و عوارض پر هزینه در بسیاری از موارد غیر قابل جبران سوزاندن بقایای محصولات کشاورزی ضرورت پرداختن جدی و جامع به این موضوع را بیش از پیش متذکر میگردد .

❄️ مدیریت و اصلاح این چالش نیازمند مشارکت و اراده جمعی است و حرکت هماهنگ مجموعه ( دولت ، نهادهای نظارتی و دادستانی ، سازمان های مردم نهاد ، مردم و رسانه ها ) را طلب میکند .

❄️ هر چند برخورد قهر آمیز در بسیاری از موارد در کوتاه مدت چاره ساز است ، ولیکن بدون پشتوانه آموزشی و فرهنگی ، اثربخشی و کارآمدی لازم را بوجود نخواهد آورد .

❄️ آموزش مضرات و عوارض ، روشهای جایگزین فواید حفظ بقایای کشاورزی برای کشاورزی و محیط زیست ، ایجاد صنایع تبدیلی و مراکز خدمات ارزش افزوده و معرفی تجربیات موفق در این حوزه میتواند زمینه استقبال کشاورزان از برنامه های مختلف سازمانهای دولتی و غیردولتی برای کنترل و مدیریت این چالش را فراهم آورد .

❄️ کارشناسان امر توصیه میکنند که خرد کردن بقایا ، توزیع بقایا در سطح مزرعه ، رعایت تناوب در کشت و انجام آیش ، چَراندن دامها و کمپوست کردن بقایا میتواند راهکار اولیه ، آسان و کوتاه مدتی برای جلوگیری از سوزاندن بقایای گیاهی باشد و در این مسیر ضروری است تا کشاورزان با مشاوره مراکز خدمات جهاد کشاورزی و کارشناسان و مروجان کشاورزی ، ضمن افزایش اطلاعات و آگاهی خود از مزایای حفظ کاه و کلش و باقیمانده محصولات کشاورزی در خاک و معایب سوزاندن بقایای گیاهی بر روی ( تولید ، خاک زراعی و محیط زیست ) نسبت به بکارگیری راهکارهای جایگزین اقدام نمایند .

❄️ احیاء فن آوری و مدیریت بقایای گیاهی به عنوان یکی از راهکارهای مهم برای حفظ پایداری اکولوژیک مزارع ضروری میباشد .

❄️ مزرعه یک اکوسیستم طبیعی است و وجود موجودات زنده ذره بینی مانند قارچ‌ها و کرم‌ ها و . . . . . که باعث تولید مواد مغذی برای خاک کشاورزی میشوند برای حفظ پایداری اکولوژیک زمین ضروری است و این در حالی است که آتش زدن بقایای محصولات موجب نابودی این میکرو ارگانیسم ها و کاهش مواد مغذی خاک میشود .

❄️ حمایت از پروژه‌های صنایع تبدیلی مانند صنایع سلولزی از کاه و همچنین تولید سوخت و کود آلی از بقایای کشاورزی ، بخشی از خدمات ارزش افزوده است که میتوان به عنوان بخشی از راهکارهای مفید در جلوگیری از سوزاندن کاه و کلش به آن اشاره کرد .