داستان کمربندی جنوبی دماوند، منطقه گیلاوند ( بخش ششم ) کنار گذر سرهار (۲)
داستان کمربندی جنوبی دماوند، منطقه گیلاوند ( بخش ششم ) کنار گذر سرهار (۲)
طی سلسله مطالبی موضوع "کمربندی جنوبی دماوند ـ منطقه گیلاوند" را مورد بررسی قرار خواهیم داد . در ابتدا اسناد مرتبط با این موضوع را بررسی نموده و سپس به تحلیل آن ها خواهیم پرداخت.

💠کنارگذر سرهار یا اصطلاحاً کمربندی شمالی یا کمربند غربی ( ۲ )💠

▫️🔅۹۶/۲/۷- مسجدالرضا/ میرزائی نیکو، نماینده دماوند و فیروزکوه: در زمان دولت قبل بررسی برای کمربندی جنوبی که از مهرآباد آغاز می شود و به طرف فیروزکوه می آید، انجام شده بود. ولی نظر دوستان بر دو طبقه کردن این مسیر قرار گرفت و همین امر سبب توقف پروژه احداث کمربندی و خروج پروژه از مشکل ملی شد.

🔸وی افزود: دوران نماینده قبل هم مقدار تلاش صورت گرفت اما اقدام عملی انجام نشد. ما تلاش کردیم در مرحله اول این کمربندی (غربی) را به بودجه های ملی اضافه کردیم و در مرحله دوم یک طراحی جدید برای کمربندی صورت گرفت.

🔸میرزائی ادامه داد: اما در قسمت کمربندی جنوبی، در محدوده گیلاوند نیاز به تملک زمین با بودجه های فراوان بالغ بر ۲۴۰ میلیارد تومان هست که این مبلغ زیاد برای تملک زمین از مسافتی است که جلوی کار را می گیرد.

🔸ایشان افزود: امیدواریم فاز اول این پروژه که ۲۵ الی ۳۰ درصد ترافیک را کاهش می دهد و در صورت تزریق بودجه و عمل به وعده ها توسط وزارت راه تا مهرماه و اوایل آبان سال جاری به بهره برداری می رسد و وزارت راه اعطاء این اعتبار را به زمان دیگری موکول نکند.

🔅۹۶/۴/۷- پایگاه خبری البرز شرق از عدم اجرای پروژه کمربندی گیلاوند گلایه مند است و با مصاحبه هایی که با مردم انجام داده است از مسئولان می خواهد به اجرای این پروژه اهمیت بدهند

🔅۹۶/۴/۱۳ – محمودی، فرماندار دماوند: مرحله نخست کمربندی سرهار هفته دولت افتتاح می شود.
🔸فرماندار دماوند در نشست بررسی مشکلات و ارزیابی پروژه احداث جاده کمربندی سرهار که با حضور معاون عمرانی فرماندار دماوند، رئیس شورای شهر، شهردار دماوند، روسای ادارات راه و برق در محل کارگاه پروژه تشکیل شده اظهار داشت: کمربند سرهار از سال ۹۳ شروع شده و تاکنون ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
وی ادامه داد: با توجه به پیشرفت پروژه در این نشست مقرر شد سه کیلومتر از جاده کمربندی سرهار در مسیر رفت و برگشت در مرحله نخست همزمان با هفته دولت امسال افتتاح شود.

🔸وی مشکلات را مسائل مالی و بودجه، معارضان و جابجایی اتاقک و تیرها برق دانست و افزود: توسط اداره راه و شهرداری دماوند تاکنون ۱۶ میلیارد تومان برای این پروژه هزینه و بخشی از آن نیز پرداخت شده است.

🔅۱۳۹۶/۸/۲۰- رنجبر، رئیس اداره راه دماوند: ایشان برای اولین بار از فاز نخست کمربندی سرهار نام می برد که ۶/۱۵کیلومتر است و ۲۳ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و در حال حاضر پیشرفت ۵۵ درصدی دارد.

🔅وی مشکل اصلی را معارضان دانست که در حال کارشناسی است. ایشان معارضان را دو گروه دانست که یکی ملکی است و باید خریداری شود و دیگری تاسیساتی است مانند ادارات مخابرات و برق.

🔅رنجبر: قرارداد پیمانکار طرح کمربندی سرهار ۳۶ ماهه است که با رفع معارضان و تامین اعتبارات پروژه به سرعت اجرایی می شود.
وی خاطر نشان کرد: پروژه کمربندی سرهار از ورودی شهر در محدوده قبل از پلیس راه آغاز شده و انتهای آن به خارج از شهر دماوند و به جاده فیروزکوه وصل خواهد شد.

💠ره آورد: طی این سه سال که از کمر بندی سرهار نام برده می شد وانتهای آن هم دانشگاه پیام نور ختم می گردید، پروژه یک قسمت داشت، ولی به یکباره اعلام می شود که پروژه دو قسمت است، قسمت اول تا پیام نور وقسمت دوم از بلوار شورا شروع می شود وانتهای آن از طریق ولیران ، به جاده فیروزکوه وصل خواهد شد؟!!

✅تا اینجای کار به خبر یا سندی برنخوردیم که این طرح را دو فاز بداند ولی در این خبر با اینکه هنوز ما در خم کوچه اول که افتتاح ۶/۱۵ کیلومتر از ورودی جاده دماوند تا دانشگاه پیام نور باشد مانده ایم، صحبت از فاز دوم می شود که ظاهراً با عبور از بلوار شورا و از طریق ولیران به جاده فیروزکوه متصل می گردد.

🔅۱۳۹۶/۱۱/۲۶-با تصویب شورای برنامه‌ریزی استان تهران صورت گرفت:
احداث کمربندی دماوند به طول ۱۲ کیلومتر حدفاصل گردنه «سرهار» تا ابتدای پل «شلمبه» با اعتبار ۲۰۰ میلیارد تومانی

  • 🔸ره آورد:در این خبر، خبرقبلی تأیید گردیده و تصویب قطعه دوم کمربندی قطعی شده است.

🔅۱۳۹۶/۱۱/۲۶-نعمت‌الله ترکی، رئیس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران از مصوبات امروز نشست شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان تهران با مشارکت کمیته برنامه‌ریزی شهرستان دماوند در جمع خبرنگاران خبر داد:
🔸احداث کمربندی جنوبی و شمالی دماوند توسط شهرداری تا پایان سال آینده

🔸این کمربندی به طول ١٢کیلومتر و حدفاصل گردنه سرهار تا ابتدای پل‌شلمبه را شامل می‌شود و با اعتباری بالغ بر ٢٠٠ میلیارد تومان با مشارکت شهرداری دماوند احداث میشود.

💠۱۳۹۷/۱/۲۲- «کمربند انتحاری دماوند»

عنوان مقاله یا یادداشتی از مرتضی رمضانی فعال محیط زیست و کوهنورد مشهور دماوند است که در نشریه “فرهنگی اجتماعی دماوندم آرزوست” آمده است.
❗️❗️ما به سبب اهمیت موضوع به خلاصه ای از این یادداشت می پردازیم:

🔅«در ماه های اخیر از لابلای اخبار شهرستان دماوند خبر طرحی با عنوان کمربندی غربی دماوند به جاده فیروزکوه به گوش می رسد و این نوشتار مقدمه است بر نقد این طرح و چرایی و چیستی آن که موجب توجه افکار عمومی بر لزوم حساسیت به تغییرات محیطی و اجرای طرح ها شود.

🔅ایشان با توصیف چشم انداز زیبای طبیعی و بصری شهر دماوند و مزایای آن به هجوم جمعیتی تهران به شهر، استفاده نابجا از منابع طبیعی، بهره برداری نابجا و مخرب از کوه تلکمر، توسعه شهرک آویشن اشاره می کند و سخن را به کمربندی غربی سرهار به عنوان بخشی از پروژه آزادراه فیروزکوه – قائم شهر می کشاند که اجرای این طرح خود نیز فاجعه ای به تخریب های قبلی محیط زیست دماوند می افزاید.

🔅رمضانی به خصوصیات طرح اشاره می کند که این طرح از گردنه سرهار آغاز شده و از ضلع جنوبی تل کمر و جاده قدیمی به شهرک امامیه متصل و سپس در بلوار شورا تا میدان معلم ادامه خواهد داشت و سپس با طرحی که هنوز مشخصات دقیق تر آن در دسترس نیست به منطقه ولیران و جاده فیروزکوه متصل می شود.

🔅این در حالی است که کلیات طرح کمربندی دماوند از جنوب شهرستان و از محدوده خارج حریم شهر در نظر گرفته شده بود و در سال‌های گذشته به‌دلیل عدم پیگیری و عدم اختصاص بودجه عملیاتی نشد تا جایی که مشکلات محور مواصلاتی فیروزکوه در ایام تعطیل در منطقه شهری دماوند از محدوده گردنه سرهار تا بعد از شلمبه به یک بحران ترافیکی برای مسافران و شهروندان دماوند تبدیل شده است.

🔅متأسفانه برای فرار از این مشکل با طرحی عجیب (شاید منحصر بفرد در کشور!) تصمیم به عبور کمربندی از داخل شهر دماوند گرفته شده است؛ در حالی که هیچ‌گونه مطالعات زیست‌ محیطی در خصوص این مسیر صورت نگرفته و این در حالی بوده که مجموعه شهری دماوند عنقریب به واسطه این طرح به دو نیمه مجزا تقسیم خواهد شد که فلسفه کمربندی را خودبه‌ خود زیر سؤال می‌برد.

🔅ضرورت بررسی پیامد‌های پروژه کمربندی بر هویت شهری این طرح در ابتدا صرفاً برای دسترسی مستقیم دماوند به مسیر تهران در نظر گرفته شده بود که البته برای این طرح نیز مطالعات زیست محیطی و توسعه آینده شهری لحاظ نشده و قرار بود که قسمتی از بار ترافیکی جاده دماوند – تهران که توسط شهروندان دماوند ایجاد می‌شده بدین طریق کم شود؛# اما تصور اینکه این جاده در قالب کمربندی به جاده اصلی فیروزکوه متصل شود و ترافیک خودروهای سنگین این محور اصلی کشور به داخل شهر منتقل شود، تصویر ناخوشایند و شاید رقت‌انگیز و وحشتناکی از آینده شهر به دست خواهد داد.#

🔅پرسش اینجاست چه کسی پیامدهای این پروژه را بررسی کرده است؟ آیا هیچ توجیهی برای جابه‌جایی مسیر کمربندی جنوبی دماوند و جایگزینی این طرح غیر از نداشتن بودجه کافی و کم‌کاری در حل اصولی مشکلات جاده‌ای وجود دارد؟ و آیا اثرات منفی کوتاه‌مدت و بلند‌مدت این طرح مجدداً هزینه‌ای دیگر را با چند برابر هزینه به ظاهر صرفه جویی شده، دوباره بر شهر تحمیل نمی کند؟

🔅عبور محورهای ترانزیتی فقط و فقط باید از حریم شهر که از ابتدا برای همین منظور تعیین و حفظ شده (باید حفظ می‌شده) صورت پذیرد و عبور آن از میان محدوده خدماتی جز نابودی فضای زیست شهروندان و سرمایه‌های نسل آینده معنی دیگری ندارد.

🔅بررسی پیامدهای مختلف این پروژه بر محیط زیست طبیعی، محیط زیست‌شهری و سطح کیفی زندگی شهروندان، توسعه شهری و در نهایت هویت این شهر امری ضروری است که به مشارکت صاحب نظران و دلسوزان این شهر نیازمند است؛ ضرورتی که با نقد منطقی و پیگیری قانونی نمایندگان مردم و مسؤولان شهرستان شدنی است تا مانع از بین رفتن بیش از پیش ظرفیت‌های مثبت شهرستان دماوند شود.

🔅آینده شهرستان دماوند و سطح کیفی زندگی ما نتیجه دیدگاه و نحوه عملکرد تک‌تک شهروندان این شهر است که باید با مشارکت اجتماعی گسترده و پیگیر در حفظ منابع طبیعی، ظرفیت‌های این شهرستان را حفظ کرده و از داشته‌هایمان برای زندگی با کیفیت بهتر بهره‌مند شویم.

💠ره آورد: تا اینجای کار متوجه شدیم،پروژه سرهار که ۶/۵کیلومتر است وبا هزار اما و اگر ، ۵۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد وبا چندین معارض دولتی وشخصی مواجه است وکار در پیج وخم های اداری گیر کرده است،سر وکله بخش دومی هم پیدا شده است،که از بلوار شورا شروع واز ولیران عبور کرده و به جاده دماوند-فیروزکوه ختم می شود.

💢نمی دانیم این نانی است که وزارت مسکن وشهرسازی پخته و به مسئولان شهرستان تحمیل کرده است؟!! یا پیشنهاد از طرف مسئولان دماوند بوده است؟!!

💢در هر صورت این موضوع در حضور میرزایی نیکو، نماینده سابق و محمودی فر وصفری فرمانداران سابق مطرح ومورد تأیید واقع شده است ، حال مسئولان وقت شهرستان چه توجیهی داشته اند، برای مردم روشن نیست، امیدواریم پاسخگوی این اقدام نامناسب باشند.