🔹سؤال: جهاد کشاورزی را برای آشنایی مردم معرفی نمایید؟
🔺جهاد کشاورزی ادغام شده دو وزارتخانه جهاد سازندگی سابق و کشاورزی است که بعد از ادغام به مجموعه بزرگتری تبدیل و وظایف عمده ای را متقبل شد. جهاد کشاورزی از ۶اداره تشکیل شده است که هر اداره ای وظایف خاص خود را براساس قانون به عهده دارد.
🔸الف) اداره تولیدات گیاهی
این اداره شامل سه واحد «باغبانی»، «زراعت» و «حفظ نباتات» است. وظیفه این اداره:
۱.تولید محصولات کشاورزی شامل محصولات باغی و زراعی
۲.تهیه نهاده های کشاورزی
۳.مکانیزاسیون
۴.اجرای پروژه های حفظ و نباتات
ما در دماوند ۹۲۰۰هکتار باغات ارزشمند داریم که این باغات سیب، گردو، شلیل، هلو، انار و سایر موارد است. در بخش سیب حدود ۵۷۰۰ هکتار باغات داریم که بطور متوسط ۱۸۰تا ۲۰۰ هزار تن سیب تولید می شود که رتبه اول استان را دارد و تولید سیب در هر هکتار ۳۵ تا ۴۰تن می باشد که متوسط کشوری آن ۵/۱۶ تن است.
در تولید نهال هم حرف داریم. باغات قدیمی در حال اصلاح است و نهال های پایه رویشی جایگزین می شوند که نهال ها در شهرستان تولید می شود. ما ۷ نهالستان مجاز و شناسنامه دار داریم که در استان از لحاظ تعداد و تولید رتبه اول را دارند و سالانه حدود ۱۰۰۰/۰۰۰اصله نهال تولید می شودکه هم در شهرستان و هم در استان و استان های دیگر توزیع و حتی به خارج از کشور هم صادر می شود. در دماوند حدود ۲۰ رقم سیب تولید می شود که ۱۴رقم آن تجاری است و ۸۰ درصد ارزش صادراتی دارد.
🔸ب) اداره تولیدات دامی
این اداره شامل بخش های «طیور» و «دام» و «شیلات» است که در شهرستان ما در هر سه بخش پتانسیل دارد و تولید انجام می شود.
در بخش تولیدات دامی سالانه حدود ۷۰۰تن گوشت، ۲۵۰۰ تن تخم مرغ و ۳۰/۰۰۰تن شیر تولید می شود. همچنین بزرگترین واحد تولید کننده ماهی را در شهرستان داریم که هزار تنی هست و الان در حال فعالیت می باشد. در بخش زنبور حدود ۶۰۰تن عسل در شهرستان تولید می شود که به عنوان “برند دماوند” است. البته در این بخش ها بحث صنایع تبدیلی بسیار مهم است که این تولیدات را به شکل مناسب و ارزشمند وارد بازار کند.
🔸ج) اداره فنی و زیربنائی
در بخش زراعت و باغات کار بسیار مهم عملیات زیربنائی است. شامل اجرای سیستم نوین آبیاری، لوله گذاری (انتقال آب از چاه ها)، پوشش انهار، جاده های بین مزارع، احیاء و مرمت قنواتی که منبع اصلی تامین آب هستند.
از ۹۲۰۰ هکتار باغات و زراعات بیش از ۷۰۰۰ هکتار دارای سیستم نوین آبیاری هستند که سالانه حدود ۴۰میلیون متر مکعب صرفه جوئی در مصرف آب صورت می گیرد.
در بخش پوشش انهار و لوله گذاری از چاه های کشاورزی تاکنون حدود ۲۵۰کیلومتر لوله گذاری و پوشش انهار شده است. آمار قنوات حدود ۹۸ قنات در شهرستان می باشد که تعدادی از آن متروکه شده و تعدادی نیز فعال است که همه ساله مرمت و بازسازی آن ها از محل تملک دارائی صورت می گیرد.
🔸د) اداره ترویج و مشارکت مردمی
از ادارات مهم ماست. این اداره وظایف مهمی دارد؛ از جمله برگزاری کلاس های آموزشی در بخش کشاورزی، چه به صورت تئوری و چه عملی را انجام می دهد که در آن کلاس ها کشاورزان با روش های نوین کشاورزی آشنا می شوند. این کلاس ها هم در مراکز جهاد و هم در سطح باغات برگزار می شود و سطح آگاهی کشاورزان را بالا می برد.
در بخش مشاغل خانگی نیز با توجه به نیاز کلاس ها برای تولیدات محصولات کشاورزان و بهره برداران در سطح روستاها بصورت مشاغل خانگی برنامه ریزی می شود. اعم از گرفتن مجوز، برگزاری کلاس ها تا بتوانند از تولید و عرضه محصولاتشان بهره مند شوند.
🔹ه) اداره صنایع و طرح و برنامه
دماوند از شهرستان هایی است که در سطح داشتن سردخانه بیشترین ظرفیت را داراست تعداد ۱۳واحد فعال است و حدود ۹۴۰۰۰تن ظرفیت دارد. در استان ما رتبه اول از لحاظ تعداد را داریم.
این اداره مجوزهای لازم برای ایجاد کارخانه ها و کارگاه های کشاورزی و صنایع تبدیلی را ارائه می دهد. از جمله شهرک صنعتی شماره ۱ آئینه ورزان که قبلا زیر نظر ما بود و بعداً به شرکت شهرک های صنعتی واگذار شد. هم اکنون شهرک صنعتی ۲در مراحل احداث می باشد و مجوزهای واحدهای آن ها را ما داده بودیم و الان هم مجوز های واحدهای کشاورزی را در شهرک شماره ۲ما صادر می کنیم. از جمله صنایع تبدیلی، بسته بندی خشکبار و … که بسیار مهم است و شهرستان نیاز دارد با توجه به پتانسیل بالای محصولات باغی، کشاورزی به صنایع تبدیلی بسیار توجه شود. زیرا بخشی از محصولات باغی که زیر درختی هستند و یا ممکن است قابلیت صادراتی نداشته باشند می توانند در بخش صنایع تبدیلی به محصولات فرآوری شده، تبدیل شوند و وارد بازار گردند.