عضویت ایران در سازمان شانگهای ؛ گام بلند در تقویت‌ نگاه به شرق‌
عضویت ایران در سازمان شانگهای ؛ گام بلند در تقویت‌ نگاه به شرق‌
مهم‌ترین نكته در این سفر؛ «شكستن انحصار غرب» در روابط خارجی ایران است كه به‌ویژه در 8 سال گذشته تشدید شده است.

سازمان همکاری شانگ‌های یک سازمان میان‌دولتی در نظام بین‌الملل است که برای همکاری‌های چندجانبه امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تشکیل شده است. این سازمان در سال ۲۰۰۱ توسط رهبران چین، روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان با هدف برقرار کردن موازنه در برابر نفوذ آمریکا و ناتو در منطقه، پایه‌گذاری شد. چین و روسیه نقش اصلی و تعیین‌کننده در این سازمان دارند و جمهوری اسلامی ایران از سال ۲۰۰۵ عضو ناظر این سازمان است.

⚪️حضور رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در اجلاس شانگ‌های از این نظر دارای اهمیت است که مراحل عضویت ایران در این سازمانِ مهم منطقه‌ای را نهایی خواهد کرد. موانع سیاسی برای عضویت ایران در پیمان شانگ‌های برداشته شده است.

⚪️سازمان شانگ‌های یکی از نمونه‌های موفق ائتلاف‌های منطقه‌ای در دنیا است؛ نقش موازنه‌دهنده در صحنه بین‌الملل به‌خصوص در مقابل ناتو و آمریکا دارد؛ از آمریکا خواسته است که تمام نیروها و پایگاه‌های نظامی خود را از سرزمین تمام کشورهای عضو خارج کند.

⚪️مهم‌ترین نکته در این سفر؛ «شکستن انحصار غرب» در روابط خارجی ایران است که به‌ویژه در ۸ سال گذشته تشدید شده است. این سفر می‌تواند به «ایجاد توازن و تنوع‌بخشی در حوزه روابط خارجی» به‌خصوص از طریق احیای نگاه به شرق و گسترش تعاملات خارجی به‌عنوان یکی از «راهبردهای مهم» ایران تلقی شود که در دولت سیزدهم، در دستور کار قرار گرفته است.