▫️۱ . تاریخچه ای از کتابخانه های دماوند بیان فرمایید.
🔆 شهرستان دماوند در حال حاضر دارای ۵ کتابخانه عمومی است، ۳ باب از این کتابخانه ها از اواسط دهه هفتاد و با افتتاح اداره فرهنگ و ارشاد ایجاد و راه اندازی شدند که تحت مدیریت آن اداره به شهروندان خدمات کتابخانه ای ارایه می کردند
🔹در سال ۱۳۸۲ بعد از تصویب قانون نحوه مدیریت کتابخانه های عمومی در مجلس شورای اسلامی، نهاد کتابخانه های عمومی کشور تشکیل و مدیریت کتابخانه های عمومی به نهاد کتابخانه ها واگذار شد که ۲ باب بعدی در سالهای ۱۳۹۴ (کتابخانه سیار) و در سال ۱۳۹۸ (کتابخانه روستای سربندان) افتتاح شدند.
▪️۲ .شهرستان دماوند چند کتابخانه دارد؟ودر کدام شهر ها واقع شده است؟
🔆 شهرستان دماوند دارای ۵ باب کتابخانه نهادی است.
✓کتابخانه کوثر در دماوند
✓کتابخانه بعثت در آبسرد
✓کتابخانه غدیر در کیلان
✓کتابخانه سربندان در دهستان سربندان ✓کتابخانه سیار برای روستاهای پرجمعیت شهرستان.
🔹و همچنین کتابخانه دیگری که تحت نظارت نهادهای دیگر قرار دارند:
✓ کتابخانه مسجد جامع دماوند وابسته به هیات امنای مسجد جامع(تجهیزات وبخشی از کتاب ها توسط اداره ارشاد دماوند واگذار شده است)
✓ کتابخانه مسجدی الرضا وابسته به هیات امنای مسجد الرضا در گیلاوند
✓کتابخانه مرکز مطالعات وابسته به شهرداری رودهن در شهر رودهن
✓کتابخانه رضوی وابسته یه شهرداری آبعلی در شهر آبعلی (تجهیزات وبخشی از کتاب ها توسط اداره ارشاد واگذار شده است).
▪️۳ .آیا کتابخانه های موجود با توجه به سرانه تراز کافی است؟به ازای هر نفر چقدر مساحت فضا وچند کتاب باید باشد؟
🔆 نهاد کتابخانه های عمومی بر اساس سند چشم انداز و آمایش سرزمینی ۳ شاخص و مولفه جهت رسیدن به حد مطلوب و استاندارد برای کشور تدوین کرد که
🔸 اولین مولفه میزان سرانه فضای کتابخانه ای مورد نیاز براساس جمعیت موجود می باشد.
🔹دومین مولفه تعداد منابع براساس جمعیت منطقه است.
🔸 سومین مولفه براساس میزان و درصد عضویت مردم در کتابخانه های عمومی است.
♦️شهرستان دماوند با جمعیت بالغ بر ۱۲۵٠٠٠ نفر دارای ۳ باب کتابخانه شهری و ۱ کتابخانه سیار، ۱ باب کتابخانه روستایی است.
🔹براساس سند چشم انداز ۱۴۱۴ به لحاظ فضای مورد نیاز کتابخانه ای به ازای هر ۱۰۰ نفر باید ۳ متر فضای کتابخانه ای داشته باشیم که در وضعیت کنونی این فضا در شهرستان ۷/۱ متر مربع می باشد ، لذا به نظر می رسد فراهم ساختن زیرساختهای لازم (احداث و ایجاد کتابخانه ) در مناطق جمعیتی از اولویت اول محسوب می شود.
▪️ ۴ . کتابخانه های شهرستان به تفکیک چند کتاب، چند عضو و چند مراجعه کننده دارد؟
▪️۵ . شهرداری ها موظف به دادن نیم درصد از درآمدهای خود برای اداره کتابخانه ی هستند؛ ارزیابی شما از همکاری شهرداری ها چیست؟
🔆 بر اساس مصوبه مجلس شورای اسلامی شهرداری ها موظف هستند هر ساله حداقل نیم درصد از درآمدهای خود را به انجمن کتابخانه های عمومی پرداخت کنند که خوشبختانه بعد از گذشت چند سال از این قانون و مکاتباتی که از طرف هیات محترم دولت صورت گرفته شهرداری ها شهرستان مبالغ نیم درصد سهم کتابخانه های عمومی به منظور توسعه فرهنگ مطالعه و کتابخوانی تا حدودی پرداخت می کنند که از نگاه فرهنگی شهرداران محترم سطح شهرستان تقدیر وتشکر می کنم.
▪️۶ . آیاامور کتابخانه ها و کتابخانه ها برنامه های جانبی هم ارائه می دهند؟ برنامه ها کدامند؟
🔆 برنامه های مختلفی در سطح کتابخانه ها متناسب با کلیه مناسبتهایی که در تقویم کشور ثبت شده است در حد توان اجرایی کتابخانه های عمومی برگزار می شود برنامه هایی نظیر تبلیغ و ترویج کتاب، رونمایی و نقد و بررسی، برنامه های جنبی و شاد برای کودکان و نوجوانان، برگزاری نشست های مختلف کتابخوان، برگزاری محفل ادبی کوثر به مناسبت های مختلف، برنامه های ویژه مثل مسابقات کتابخوانی، نقاشی و کاریکاتور، دلنوشته و خلاصه نویسی، برنامه های مناسبتی و مشارکتی نظیر برپایی نمایشگاه از منابع خواندنی در کتابخانه ها به مناسبت های مختلف مذهبی و ملی،برپایی جشن تکلیف برای اعضای نوجوان دختر در دهه کرامت در کتابخانه ها،اختتامیه جشنواره رضوی و برنامه های دیگر در سطح کتابخانه ها برگزار می شود.
▪️ ۷. تاریخچه ای از احداث کتابخانه شهر دماوند ارائه نمایید.
🔆 کتابخانه عمومی به معنای امروزی از سال ۱۳۴۷ به ابتکار مرحوم آیت الله مجد (ره)، امام جماعت وقت دماوند و با سرمایه گذاری و مساعدت بی دریغ مرحوم حاج میرزا عبدالله توسلی (ره) در مسجد جامع دماوند ایجاد وراه اندازی شد.
🔹این کتابخانه با محوریت امام جماعت مسجد جامع،مرحوم آیت الله مجد به یک مرکز فرهنگی شاخص و ارزشمند در منطقه تبدیل شده بود که عمده فعالیت های آن آگاه سازی و افزایش میزان سواد و اطلاعات افراد جامعه، تشکیل کلاسهای حوزوی، آموزش دروس طلبگی، آموزش کلاسهای دینی و مذهبی، آموزش قرآن در سطوح مختلف، تفسیر، احکام و عقاید بوده است و همچنین راه اندازی کتابخانه های روستایی که هدفشان اجرای عدالت اجتماعی در بحث دسترسی همه اقشار جامعه به کتاب و ارسال کتب به مناطق دور دست و روستاهای اطراف بوده است.
🔸این فعالیت ها تا سال ۱۳۷۳ ادامه داشت که با افتتاح اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در شهرستان دماوند و نیاز به یک کتابخانه عمومی دولتی در شهر، ضروری تشخیص داده شد که با هماهنگی و رایزنی با هیات امنای مسجد جامع، کتابخانه عمومی شهر دماوند در محل فعلی کتابخانه مسجد به ارائه خدمات بپردازد.
🔹 با راه اندازی و افتتاح مجتمع فرهنگی و هنری کوثر کتابخانه عمومی دماوند از مسجد جامع به قسمتی از مجتمع فرهنگی منتقل گردید، که تاکنون به عموم شهروندان خدمات کتابخانه ای ارائه می کند. کتابخانه مسجد جامع هم با نظارت و مدیریت هیات امنای مسجد به ارائه خدمات کتابخانه ای وفرهنگی می پردازد.