نظام مسائل کشور استان شهرستان ( ۴ )
نظام مسائل کشور استان شهرستان ( ۴ )
شهرستان دماوند از قدیم الایام مرکز تولید دام بوده است به طوری که اکثر خانواده‌ها در شهر و روستا بخش زیادی از نیاز خود اعم از گوشت ، تخم مرغ ، شیر ، کره و پنیر را خودشان تهیه کرده و یا برای فروش عرضه می‌کردند.

💠 ادامه پیشران دوم (کشاورزی) : دامداری( دام و طیور)

🔅شهرستان دماوند از قدیم الایام مرکز تولید دام بوده است به طوری که اکثر خانواده‌ها در شهر و روستا بخش زیادی از نیاز خود اعم از گوشت ، تخم مرغ ، شیر ، کره و پنیر را خودشان تهیه کرده و یا برای فروش عرضه می‌کردند.

🔅همچنین دماوند در تابستان در مسیر رفت و برگشت ایلات و عشایری که از ورامین و اطراف برای چراگاه‌های دشت لار و ییلاق می رفتند ، قرار داشت . آنان در هنگام عبور مایحتاج خود اعم از خواربار ، گیوه سنتی، وسایل مورد نیاز آهنگری را تهیه کرده و در اوایل پاییز بعد از بازگشت از لار محصولات لبنی خود مانند کره ، سرشیر ، پنیر وروغن را در اختیار کسبه قرار می‌دادند و مراجعان دماوندی و تهرانی نیز از آن بهره مند می شدند.

🔸در همین راستا خیابان قدیم دماوند در بهار و تابستان و اوایل پاییز پاتوق عشایر بوده و بازارچه منتهی به مسجد جامع به بازار گیوه دوزان و آهنگران معروف بود که عشایر گیوه ، پاپوش و وسایل مورد نیاز نعلبندی ، بیل و کلنگ ،داس ، چکش و غیره را خریداری می‌کردند .( تا اوایل انقلاب کم و بیش آهنگری هنوز رونق داشت.)

🔅با شرایط جدید زندگی این نوع از سبک زندگی از بین رفته است و عشایر برای رفتن به دشت لار از وسایل حمل و نقل استفاده می‌کنند .

🔅بعد از انقلاب هم در منطقه دماوند مرغداری‌های زیادی راه اندازی شدند که اکثر آنان به دلایل متعدد مشکلات کار به فعالیت‌های دیگر روی آوردند.

🔅 بررسی دامداری در دوران ۴۰ ساله انقلاب داستان جدایی دارد که باید در جای خود به آن پرداخته شود.

💠در حال حاضر (مطابق آمار رسمی و موجود سال ۱۳۹۸ ) واحدهای دامی شهرستان دماوند ۱۴۷ واحد می‌باشد که ۵۳ واحد آن صنعتی و ۹۴ واحد آن سنتی می‌باشد که ۷۰۶ تن گوشت قرمز و ۳۴۳۴۳ تن شیر تولید می‌کنند.

🔸واحدهای طیور شهرستان ۶۳ واحد است که ۱۱۳۴ تن مرغ و و ۲۵۰۰ تن تخم مرغ تولید می‌کنند.

🔸واحدهای پرورش ماهی ۱۷ واحد می‌باشد که ۲۳۰۰ تن ماهی گوشتی و زینتی تولید می‌کنند

🔸که در مجموع ۵۱۲۲۶ تن تولید دام و طیور و آبزیان شهرستان دماوند می‌باشد.

💠مطابق برنامه توسعه دماوند (۱۴۰۰-۱۳۹۶ ) مقرر شده بود تولید دام و طیور از ۴۰۴۷۰ تن در سال ۱۳۹۶ به ۴۵۵۶۰ تن در سال ۱۴۰۰ برسد که این اتفاق افتاده و مجموع تولید دام و طیور در سال ۱۳۹۸ به ۵۱۲۲۶ تن رسیده است ،و از برنامه جلوتر است.

✅ اما در مسیر تولید دام و طیور مانند همه جای کشور مشکلات فراوانی وجود دارد که همت مساعدت و همکاری مسئولان را می‌طلبد:

🔺۱- از آنجا که بخشی از تولید دام و طیور به صورت سنتی می‌باشد( به ویژه در روستاهای منطقه )شاه بیت مشکلات تخصیص زمین و راه ‌اندازی مجتمع‌های دامداری می‌باشد.

🔸در چند سال اخیر که مسئولان دولتی و نماینده مردم از روستاها بازدید نموده اند درخواست اصلی آنان مجتمع دامداری و در کنار آن تامین آب ، برق و گاز می‌باشد.

🔸که بخشی از این روستاها عبارتند : از سربندان ، کیلان ، ساران ، وردانه ،بولان ،وادان ، لومان ، اسلام آباد ، ویرانه ، کالدشت‌ها ، حصارین ، کاجان تمسیان ، مراء ، آبعلی ، وسکاره ،جورد ،آردینه ، آرو و … می‌باشد.

🔺۲ -تامین نهاده های دامی ،علوفه و سهمیه مورد نیاز دامداران.
🔸در حال حاضر در بازار آزاد ، تهیه علوفه و نهاده های دامی گران است و دامداران سنتی و خرده پا و فاقد سرمایه هستند و دامداری‌های آنها موروثی می‌باشد ، افزایش قیمت نهاده های دامی آنها را به فروش دام وادار می‌کنند و کم کم از چرخه تولید حذف می‌شوند.

🔺۳- هزینه‌های بالای خدمات دامپزشکی مانند واکسیناسیون و داروهای دامی.

🔺۴ -عادلانه تقسیم کردن وام‌ها سخت‌گیری نکردن بانک‌ها در وام دادن و از طرفی به علت مشکلات بعضاً توان پرداخت بدهی تسهیلات بانکی را نداشته و با جریمه انباشته مواجه می‌شوند.

🔺۵ -تعیین قیمت محصولات دامی مانند شیر و گوشت با توجه به قیمت تمام شده برای دامداران و قیمت تعیین شده و مصوب از طرف دولت.

🔺۶- موضوع اصلاح نژاد دام ،ذخیره ژنتیکی یا همان بومی‌سازی محصولات دامی.

🔺۷ -رسیدگی به اعتراضات دامداران در داشتن چراهای قدیمی برای دام خود و حل اختلافات آنان منابع طبیعی.

🔸که بنا به اظهار مدیرعامل تعاونی دامداران شایسته است محل دامداری دامداران خرد که غالباً در حاشیه روستاها واقع شده به مجتمع دامداری تبدیل شده و برای توانمند شدن آنان به حفظ مراتع و پوشش گیاهی اداره منابع طبیعی اجازه کشت گیاهان دارویی مساعدت نموده و مشوق‌هایی را در نظر بگیرند.

🔺۸ – مالیات و معوقات مالیاتی شرکت‌های دامداری .

🔺۹- بیمه کارگران و کارکنان و معوقات بیمه تامین اجتماعی برای شرکت‌های دامداری.

🔺۱۰ -گرفتن زمین به بهانه دامداری ولی اجرا نکردن این وعده‌ها خود یکی از مشکلات است ، که زمین ها گرفته می‌شود ولی به موضوع اصلی که دامداری هست پرداخته نمی‌شود و به سمت دلالی زمین و….. هدایت می‌شود.

🔺۱۱- پشتیبانی از تعاونی‌های دامداری برای مرتفع ساختن مشکلات دامداران و از جمله تاسیس میدان عرضه دام و انبار علوفه.

🔺۱۲- پای کار آمدن نهادها ارگان‌ها مانند بخش اشتغال زایی کمیته امداد سازمان اقتصادی کوثر و بنیاد برکت برای بهره‌مند کردن دامداران از وام‌های راه‌اندازی کارگاه‌های صنایع دستی ، دام و طیور و صنایع تبدیلی کوچک.

🔺۱۳ -ایجاد شهرک‌های دامداری که در سخنان فرمانداران و نماینده مردم مطرح شده بود.

💠در یک تحلیل کوتاه و با همه مشکلات و سختی ها ، شهرستان دماوند این ظرفیت را دارد تا در بخش دام و طیور خود به عنوان یک پیشران تبدیل شود ، به امید تحقق این آرزو.

  • نویسنده : محمد مشهدی آقایی