شعر، قویترین و موثرترین رسانه دوران جاهلیت بود و شاعران جاهل و بیایمان، در واقع سلبریتیهای آن دوران بودند که مردمان منحرف و گمراه از آنها پیروی میکردند.
به تعبیر امروزی، شاعران جاهلی گروه مرجع طیف گستردهای از مردمان آن روزگار بودند که به راه حق تمایلی نداشتند.
به عبارت دیگر، انسانهای کممایه و گمراه، فالورهای شاعران جاهلی بودند. و این تعبیر قرآنی «تبعیت» به معنای پیروی و تعقیب (follow) چقدر دقیق و امروزی است!
شاعران جاهلی، در وادی افکار پوچ خود حیران و سرگردان بودند و از بس در اذهان آشفته خود مهمل و گزافه میبافتند، خود نیز به گفته هایشان عمل نمیکردند و چه بدبخت مردمی که فالور و پیرو آنها بودند!
چشمانمان را خوب باز کنیم، نکند «جاهلان فضای مجازی» را در امور سیاسی، اجتماعی، فرهنگی … و سبک زندگی الگوی خودمان قرار داده باشیم!
باور کنیم که شاخهای اینستاگرام و سلبریتیهای بیسواد از شاعران جاهلی به مراتب بیهنرتر و گمراهترند!
والشُّعَرَاءُ یَتَّبِعُهُمُ الْغَاوُونَ (۲۲۴) أَلَمْ تَرَ أَنَّهُمْ فِی کُلِّ وَادٍ یَهِیمُونَ (۲۲۵) وَأَنَّهُمْ یَقُولُونَ مَا لَا یَفْعَلُونَ (۲۲۶) سوره شعراء
ﻭ ﺷﺎﻋﺮﺍﻥ ﺭﺍ ﮔﻤﺮﺍﻫﺎﻥ ﭘﻴﺮﻭﻱ ﻣﻲﻛﻨﻨﺪ (٢٢۴) ﺁﻳﺎ ندﻳﺪﻩﺍﻱ ﻛﻪ ﺁﻧﺎﻥ ﺩﺭ ﻫﺮ ﻭﺍﺩﻱ [ﺍﺯ ﺍﻓﻜﺎﺭ ﺧﻴﺎﻟﻲ ] ﺳﺮﮔﺮﺩﺍﻧﻨﺪ (٢٢۵) ﻭ ﺁﻧﺎﻥ ﭼﻴﺰﻫﺎﻳﻲ ﻣﻲﮔﻮﻳند ﻛﻪ ﺍﻧﺠﺎم ﻧﻤﻲﺩﻫﻨﺪ (٢٢۶)
من گمان میکنم در روز حساب –که به اندازه پنجاه هزار سال است – از جمله پرسشهایی که باید به آن پاسخ داد، این خواهد بود: چرا فلان نادان جاهل را فالو کردی که برای جامعه شاخ و موجب گمراهی و تباهی دیگران شود؟
راستی! چرا گمان؟ مگر این کلام خداوند نیست:
ولَا تَقْفُ مَا لَیْسَ لَکَ بِهِ عِلْمٌ إِنَّ السَّمْعَ وَالْبَصَرَ وَالْفُؤَادَ کُلُّ أُولَٰئِکَ کَانَ عَنْهُ مَسْئُولًا (۲۶) سوره الإسراء
ﻭ ﭼﻴﺰﻱ ﺭﺍ ﻛﻪ ﺑﺪﺍﻥ ﻋﻠﻢ ﻧﺪﺍﺭﻱ ﺩﻧﺒﺎﻝ ﻧﻜﻦ، ﻫﻤﺎﻧﺎ ﮔﻮﺵ ﻭ ﭼﺸﻢ ﻭ ﺩﻝ، ﺍﺯ ﻫﻤﻪ ﺁﻧﻬﺎ ﺑﺎﺯﺧﻮﺍﺳﺖ ﺧﻮﺍﻫﺪ ﺷﺪ.
- نویسنده : محسن غلامی