در باره از بین رفتن محصولات کشاورزی مقصر کیست؟ دولت یا کشاورزان ؟
در باره از بین رفتن محصولات کشاورزی مقصر کیست؟ دولت یا کشاورزان ؟
دوروز قبل مصاحبه ای از قول آقای فصاحت رئیس سازمان جهاد کشاورزی منتشر شد، مبنی بر اینکه: "وزارت صمت مقصر اصلی فاسد شدن هزاران تن میوه در استان تهران است". با مشاهده این مصاحبه بنظرم رسید،به عنوان کارشناس ارشد در حوزه آب و کشاورزی مسائلی را مطرح کنم و به بحث وبررسی بگذارم، تا اگر دید گاه های متفاوت وحتی مخالفی وجود دارد، ارائه گردد و موجب روشن شدن اذهان مردم ،کشاورزان و مسئولان گردد.

دوروز قبل مصاحبه ای از قول آقای فصاحت رئیس سازمان جهاد کشاورزی منتشر شد، مبنی بر اینکه: “وزارت صمت مقصر اصلی فاسد شدن هزاران تن میوه در استان تهران است”.
✔️با مشاهده این مصاحبه بنظرم رسید،به عنوان کارشناس ارشد در حوزه آب و کشاورزی مسائلی را مطرح کنم و به بحث وبررسی بگذارم، تا اگر دید گاه های متفاوت وحتی مخالفی وجود دارد، ارائه گردد و موجب روشن شدن اذهان مردم ،کشاورزان و مسئولان گردد.

🔸 در اینکه کشاورزان عزیز ، این قشر زحمتکش و نجیب با تلاش خستگی ناپذیر خود ( امنیت پایدار غذایی ) جامعه را ایجاد و تامین میکنند و در ( سرانه اشتغال پایدار ) کشور نقش اساسی دارند هیچ شکی نیست و بسیار هم قابل ستایش است .
🔸 با تمام کاستی ها و نقص هایی که در بحث مدیریت کلان در کشور وجود دارد ولی بنده بعنوان یک کارشناس ارشد در حوزه ( آب ) و ( کشاورزی ) ابدا قائل بر این نیستم که همیشه دولت را سیبل مقابل قرار دهیم و مقصر تمام کوتاهی ها را دولت بدانیم و پیشرفت ها را از آن خود بدانیم ، اتفاقا بنده مقصر اصلی را خود کشاورزان عزیز میدانم و بعد دولت در درجه بعدی مقصر است ، به چند علت :

۱. شوربختانه کشاورزان و باغداران عزیز ما کشاورزی و باغداری را فقط در کاشت نهال و تولید میوه میبینند ، در صورتی که باغداران در طی سالها با فراز و نشیب قطعا سالهایی را هم داشتند که درآمد بسیار خوب و قابل توجهی از فروش سیب کسب کرده باشند که میبایست نگاه استراتژیک میداشتند و در کنار تولید محصول به فکر ( فرآوری محصول ) و ( صنایع تبدیلی ) هم میبودند و از حاصل فرآوری محصول سالانه برای خودشان ( ارزش افزوده ) چند صد درصدی ایجاد میکردند که متأسفانه نکردند .

۲. محصولات کشاورزی که در سطح شهرستان دماوند تولید میشوند در استان تهران و حتی در سطح کشور با کیفیت ترین محصول به شمار میرود و به زعم گفته خود مسئولان وزارت جهاد کشاورزی ( شهرستان دماوند ، پیشانی کشاورزی استان تهران است ) ولی دریغ از ۵ واحد صنایع تبدیلی مادر تخصصی در سطح شهرستان دماوند که دوستان و همشهریان عزیز کشاورزمان بتوانند از سیب محصولات جانبی چون ( پودر سیب ، پوره سیب ، اسانس اولیه و خالص سیب ، غذای کودک ، قرص چربی خون ، فرنی سیب ، کمپوت ، آب سیب ، سرکه سیب ، میوه خشک سیب ، میکس سیب ، کمپوست ، غذای دام ، کود گیاهی ، کود زیستی ، چیپس سیب ، اسنک سیب و . . . ) تولید کنند و درآمد چند صد میلیون دلاری کسب کنند ولی متأسفانه بخاطر عدم آگاهی لازم کشاورزان از علم فرآوری و صنایع تبدیلی و از طرف دیگر کم لطفی ۴ دولت اخیر در طی ۱۶ سال گذشته در حق کشاورزان و باغداران منجر به این شد که کشاورزی در ایران دچار خسارتهای فراوانی بشود که البته ( تغییر کاربریهای گسترده اراضی کشاورزی و تبدیل این اراضی حاصلخیز به ویلاسازی ضربه جبران ناپذیری است که دولت بر پیکره کشاورزی وارد کرده است ) که خود جای بحث مفصل دارد .

۳. متاسفانه کشاورزان ما با مقوله ای بنام ( کشاورزی زیستی ) و ( کشاورزی ارگانیک ) تا حدی بیگانه اند ( لازم بذکر است که کارشناسان محترم جهاد کشاورزی شهرستان دماوند در این رابطه تلاش مجدانه ای دارند و با تشکیل کلاسهای مختلف و آشنا کردن کشاورزان محترم درصدد تولید محصول سالم میباشند ) که اگر کشاورزان ما محصول ارگانیک تولید کنند و از طرفی با ایجاد یک اتحادیه بسیار فعال ( اتحادیه باغداران ) محصول تولیدی اعم از ( سیب ، گیلاس ، هلو ، گلابی ، گردو و . . . ) را در غالب بخش خصوصی و با ایجاد یک مکانیزم جامع و کاملا هدفمند و کار منسجم مهندسی شده در ۱۵ کشور جامعه هدف همسایه ایران مارکتینگ و بازاریابی کنند به راحتی هر چه تمامتر هم میتوانند بازار صادراتی را برای خود ایجاد کنند و هم از حاصل صادرات محصولات ، ارز آوری بالایی داشته باشند .

۴. با توجه به حجم بالای تولید محصولات کشاورزی در سطح شهرستان دماوند واقعا تأسیس یک واحد ( پایانه صادراتی محصولات کشاورزی ) در سطح شهرستان دماوند کاملا احساس میشود که اگر چنین بشود و با هماهنگی ( وزارت اقتصاد ، وزارت بهداشت ، وزارت جهاد کشاورزی ، گمرک جمهوری اسلامی ایران ، مرکز سازمان تجارت ) این پایانه صادراتی در سطح شهرستان دماوند ایجاد شود ( خوشبختانه با پیگیریهایی که شخصا انجام دادم در آینده شاهد احداث پایانه صادراتی محصولات کشاورزی در دماوند خواهیم بود ) و همچنین ( احداث مرکز بین المللی تحقیقات سیب ، که این مهم هم در دست پیگیری است ) خوشبختانه با وجود متخصصان و باغداران پر تلاشی که در سطح شهرستان دماوند داریم بلاشک منبعد دیگر شاهد رشد و شکوفایی و صادرات محصولات کشاورزی از دماوند به اقصی نقاط دنیا خواهیم بود و درآمد قابل توجهی نصیب باغداران و کشاورزان محترم شهرستان دماوند و شهرستانهای همجوار خواهد شد .

۵ . دوستان سرچشمه همه این اهداف مهم تلاش و پشتکار و مساعدت شما کشاورزان و خوبان است ، زیرا با توجه به موقعیت جغرافیایی شهرستان دماوند اعم از ( ارتفاع بالا از سطح دریا ، خاک حاصلخیز ، آب کافی ، میزان بالای لوکس نور خورشید ، اختلاف دمای شب و روز ، رطوبت کافی ) قابلیت های لازم برای تولید محصول ارگانیک و با کیفیت در دماوند کاملا مهیاست و یقین بدانید با انجام همه این مواردی که عرض کردم دست واسطه ها و افراد سودجو برای همیشه از کشاورزی شهرستان دماوند قطع خواهد شد ( سیب لوکس و درجه یک دماوند ) در دنیا بطور متوسط تا کیلویی ۴۰/۰۰۰ تومان یا به عبارتی بیش از ۱/۵ $ دلار آمریکا بفروش میرسد که آن پایانه صادراتی محصولات کشاورزی به کمک باغداران عزیز ما در روستاهای ( جابان ، سربندان ، سرخده ، خسروان ، آئینه ورزان و . . . ) خواهد آمد و قطعا باغداران محصول تولیدی را با قیمت بهتر بفروش میرسانند و ما با چنین رویکردی درصدد پویایی و بالندگی در اقتصاد کشاورزی هستیم و انجام این مهم قطعا شدنی خواهد بود .

  • نویسنده : حمید رضا رمضانی / کارشناس ارشد آب و کشاورزی