بی شک طبیعت ایران وامدار مردان و زنان با اراده ای است که با وجود مشکلات و ناملایمات روزگار، به واسطه عشق به وطن، جای جای کشور را پیمودند و در شناسایی گیاهان و طبیعت این سرزمین تلاش کردند. در میان متخصصان علوم طبیعی، گیاهشناسان به دلیل ماهیت کار، بیش از سایر محققان در طبیعت حضور دارند و برای مشاهده مراحل رویشی انواع گیاهان در فصول مختلف به طبیعت ایران سفر میکنند.
🔆آنها، همچنین ناچارند تا نقطه به نقطه عرصه های طبیعی را پیمایش کنند تا گیاهی را ناشناخته رها نکنند، بدون تردید در میان جامعه متخصصان و محققان گیاه شناسی ایران، نام “دکتر ولی اله مظفریان”به دلیل تلاش فراوان در شناسایی فلور ایران، تدوین و انتشار کتابهای گیاه شناسی و گیاهان متعددی که شناسایی و برای اولین بار به جهان معرفی کرده اند، جایگاه خاص و ویژ ه ای دارد.
🔆دکتر ولی اله مظفریان در سال ۱۳۳۲ در شهرستان دماوند متولد شد. ایشان دوران تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در زادگاه خود و با تلاش و پشتکار فراوان طی کرد، در سال ۱۳۵۰ پس از اخذ دیپلم و شرکت در بخش تحقیقات گیاه شناسی مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع در کنکور سراسری، در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در رشته مهندسی منابع طبیعی پذیرفته و در سال ۱۳۵۶ فارغ التحصیل شد .
🔆 وی بلافاصله در باغ گیاه شناسی ملی ایران مشغول به کار شد و بعدها که باغ گیاه شناسی با مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور ادغام شد، به عنوان محقق در بخش تحقیقات گیاه شناسی به فعالیت های علمی خود ادامه داد. در بدو استخدام، با بهره گیری از دانش بزرگانی چون پرفسور “رنه مارک” و همکارانش در باغ گیاه شناسی ملی ایران به فراگیری دانش گیاه شناسی پرداخت.
🔆 با تمرکز او بر گیاهان تیره چتریان (Umbelliferae)، در سال ۱۳۶۲ «گیاهان تیره چتریان درایران(کلید شناسایی و پراکنش)» در قالب نشریه شماره ۳۵ مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع و به زبان انگلیسی منتشر شد. وی با تدوین این کتاب، توانایی خود را در علم گیاه شناسی به عنوان یک گیاه شناس زبده به نمایش گذاشت. ایشان در همین سال به عنوان عضو هیئت علمی شده پذیرفته شد. در سال ۱۳۶۸ در دانشکده علوم دانشگاه تهران در رشته علوم گیاهی با گرایش رده بندی گیاهی تحصیلات خود را در مقطع کارشناسی ارشد ادامه داد ودر سال ۱۳۸۱ در همین دانشکده موفق به اخذ درجه دکتری تخصصی در “رشته علوم گیاهی” با “گرایش رده بندی گیاهی” شد. ایشان دارای دو فرزند پسر با درجه تحصیلات مهندسی هستند که برایشان آرزوی موفقیت داریم.
💠فعالیت های علمی و پژوهشی:
«دکتر ولی الله مظفریان» در سالهای خدمت با مأموریت های متعدد به مناطق مختلف ایران اطلاعات بسیاری در خصوص گیاهان بومی و رویشگاه های طبیعی کسب کرد و موفق شد بیش از” ۶۵ هزار نمونه گیاهی “را از مناطق مختلف ایران جمعآوری و نام گذاری کند.
🔆این نمونه ها همگی در’هرباریوم مرکزی ایران” در بخش تحقیقات گیاه شناسی “موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع” نگهداری می شوند. ایشان مجموعه با ارزشی از گزارش های صحرایی، ماموریت ها و یادداشت های روزانه دارند که شامل ۲۲ دفترچه ۲۰۰ برگ است. ایشان عضو هیئت ویراستاران چند مجله علمی و نیز عضو انجمن های علمی و تحقیقاتی مختلف هستند.
🔆”دکتر مظفریان “در طول دوران حرفه ای خود ۸۵ گونه گیاهی جدید را به دنیای گیاه شناسی معرفی و بیش از یکصد گونه گیاهی را نیز برای ایران ثبت کرده است.
در این مدت دو جنس جدید از گیاهان تیره چتریان با نام های [ Kelussia Mozaff (2003) ] و [ Opsicarpium Mozaff (2003)] را به دنیای دانش را ارائه کرد .
و یک جنس از گیاهان چتریان توسط دانشمند روس و یکی از همکاران وی به افتخار ایشان [ Mozaffariania Pimenov &Maassoumi (2003) ] نام گذاری شده است.
🔆همچنین،۱۵ گونه گیاهی دیگر نیز به افتخار دکتر مظفریان توسط سایر گیاه شناسان نام گذاری شده است که از جمله می توان به گونه های Dionysia mozaffarianii و Mentha mozaffarianii اشاره کرد.
✔️برخی از گونه هایی که توسط ایشان و یا به افتخار ایشان نامگذاری شده اند ،در جدول زیر ذکر شده اند.
💠دکتر مظفریان در طول خدمت خود،مجری ۹ طرح پژوهشی به شرح زیر بودند:
🔸۱-جمع آوری و شناسایی فلور استان سیستان وبلوچستان،[سال های ۶۲تا ۶۷]
🔸۲) طرح بررسی و شناسایی فلور استان هرمزگان،[ سال های ۶۲تا تا ۶۷]
🔸۳) تهیه و نگارش فلور ایران به زبان فارسی، تیره چتریان Um-beliferae [در سالهای ۷۲ تا ۸۲]
🔸۴)تهیه و نگارش فلور ایران به زبان فارسی، قبیله Anthemideae تیره Compositae، [درسال های ۷۲ تا ۸۲]
🔸۵)تهیه و نگارش فلور ایران به زبان فارسی، قبیله Echinopeae از تیرهCompositae،[درسال های ۷۸ تا ۸۱]
🔸۶)تهیه و نگارش فلور ایران به زبان فارسی، قبیله Cynareae ازتیره Compositae به جز cousinia,[در سال های ۸۳ تا ۸۷]
🔸۷) تهیه و نگارش فلور ایران به زبان فارسی، تیره روناسRubiaceae)،[درسال ۸۶ تا ۸۹]
🔸۸) تهیه و نگارش فلور ایران به زبان فارسی، تیره علف هفت بند Polygonace0 جنس های
Bistorta ,Persicaria ,Polygo-num
[سال ۸۶ تا ۹۰]
🔸۹) جمع آوری و شناسایی و نگارش فلور رنگی جنگل های استان گیلان،[سال های ۹۱تا ۹۳]
همچنین ایشان در ۹۳ طرح تحقیقاتی در مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع و مراکز تحقیقات استان ها به عنوان همکار مشارکت کرده اند .