حکایت این روزهای کرونائی، تابستان داغ و زودرس , خشکسالی و کم آبی کم بود که کمبود برق و قطع برق هم مزید بر علت شد و باعث گله گذاری و شکایت مردم و به هم ریختن سروسامان امور صنعت و خدمات گردید.
🔹در دنیای امروز که همه چیز بر مدار برق می چرخد، قطع ساعتی برق اگر منظم و دقیق بود خود مشکلاتی را به همراه داشت، وای به روزی که نظم و انضباط هم بر این قطع و وصل حاکم نباشد.
🔹واقعیت این است که به دلیل کمبود خشکسالی و کمبود آب در پشت سدها نزدیک به ۶۰۰۰هزار مگاوات از برق تولیدی نیروگاه های برقابی از مدار خارج گردیده, یعنی نزدیک به ۱۰ درصد از میزان تولید کشور کم شده است.
🔹اضافه بر آن امسال هوا دست کم ۳۰ روز زودتر گرم شده و دمای هوا بشدت بالا رفته است و باعث شده با روشن شدن کولرهای آبی تقاضا افزایش پیدا کند،یعنی ۴۰۰۰مگاوات مصرف بدین خاطر است.
🔹 خارج شدن بعضی از نیروگاه ها به علت مشکلات فنی که بطور مداوم در طول سال اتفاق می افتد و یک امر عادی در جریان تولید برق است یعنی بطور دائم ۳۰۰۰مگاوات به علت تعمیرات، از دور خارج میشود.
🔹مزارع ارز رمز نیز حدود ۲۰۰۰مگاوات برق کشور را مصرف می کند،زیرا با توجه به ارزانی برق در مقایسه با کشورهای دیگر،ترجیح بعضی از فعالان این حوزه در ایران سرمایه گذاری کنند.
🔹امروزه قطع برق در هر نوبت باعث قطع اینترنت، قطع آب، تعطیلی کارخانه، بهم خوردن امور پمپ بنزین ها، بیمارستان ها، نانوایی ها و … و ده ها فعالیت خدماتی می شود.
🔹اگر منصفانه به وضعیت موجود بخواهیم نگاه کنیم راهی جز رعایت صرفه جویی ۳۰ درصدی و تسلیم برنامه ریزی های وزارت نیرو شدن، نداریم.، چون در وضعیتی قرار داریم که نه راه پیش داریم و نه راه پس.
🔺 با قبول واقعیت مقدمه فوق، اما یک تحلیل کوتاه وجود دارد که:
کمبود آب و خشکسالی، کاهش ذخایر آبی نیروگاه های برقابی، استخراج رمزارزها از برق ارزان، افزایش مصرف خانگی و صنعتی برق و … از دلایل کمبود برق معرفی شده اند که درست هم است و واقعیتی غیرقابل انکار، اما آیا مسئولان و مدیران وزارت نیرو به لحاظ پیش بینی ها به این واقعیت ها واقف نبوده اند؟!!! اگر نبوده اند که هیچ (با خواب رفته نتوان کاری کرد) و اگر واقف بوده اند چرا پیش بینی درستی انجام نداده اند که حداقل مشکلات امروزین برای مردم و دستگاه های خدماتی و صنعتی بوجود نیاید.
🔹اگر قرار باشد که مدیریت دستگاه ها، مدیریت ابر و باد و مه و خورشید فلک در کارند باشد که دیگر نیازی به وزیر و معاون نیست ؛ بلکه مدیریت درست آنست که اگر ابر و آب و خشکسالی با ما همراهی نکرد باید چه برنامه ریزی داشته باشیم که وضعیت امروز پیش نیاید.
🔹وزارت نیرو می بایست با توجه به امکانات بسیار وسیع پیش بینی هواشناسی و بروز خشکسالی و نیز مدیریت بر مزارع رمزارزها و همچنین مدیریت مصرف جامعه، پیش بینی این روزها را می کردند که کشوری که صادر کننده برق بود، به این وضعیت غیرقابل تصور دچار نشود.
🔹واز همه مهمتر دولت در توسعه نیروگاه ها مطابق برنامه ششم توسعه همت والا نداشته است.
دولت یازدهم ودوازدهم در هشت سال،۲۳درصد تولید برق داشته است،در حالیکه در دولت احمدی نژاد۸۵درصد ودر دولت خاتمی ۶۵درصد ودر دولت مرحوم هاشمی رفسنجانی ۶۵درصد ودر دولت موسوی ۴۲درصد افزایش داشته است.
یعنی اگر مطابق برنامه حداقل ۵۰درصد افزایش داشتیم،با این مشکلات روبرو نبودیم،اگر چه مسئولان وزرات نیرو مسئله تحریم ها را باعث این عقب ماندگی تولید برق عنوان می کنند.
🔺می ماند سه نکته:
۱-امروز رمز تاکید بر نیروگاه های هسته ای و تولید انرژی پاک و گسترش انرژی هسته ای را که رهبر معظم انقلاب بر آن تاکید داشته اند را می توان به خوبی حس کرد که درست، دشمنان ما بر همین اساس بر محروم کردن کشور از این نعمت خدادادی دست گذاشتند.
۲-امروزه دشت های وسیع کشور آماده راه اندازی انرژی خورشیدی است و کاش سرمایه و وقت کشور به جای تولید انرژی برق آبی بر تولید خورشیدی مصروف می شد.
۳-واقعیت امروز باید تجربه ای باشد برای دولت جدید که با توجه به جمیع جهات طوری برنامه ریزی داشته باشد که در سال های بعدی مردم و جامعه با این مشکلات روبرو نشوند.
۴-هر نقد وایرادی به وضعیت امروز برق رسانی داشته باشیم، ولی از زحمات کارشناسان،متخصصان و مأموران صنعت برق کشور وشهرستان باید قدردانی داشته باشیم، که در سرما وگرما وحوادث غیر مترقبه فعالیت شبانه روزی دارند.