درطول سال، در تقویم، مناسبتهای خاصی را نشان می دهد که به “روز”یا “هفته” خاصی نامگذاری شده است
🔹 هدف از اعلام این هفته ها ، ارائه فعالیتهای انجام شده در طول سال قبل و تشریح برنامه های آن نهاد و اداره برای سال آینده است، که مردم درجریان مجموعه اقدامات و برنامه ها قرار گیرند.
🔹 این امر پسندیده ای است و باعث می شود مطبوعات و صاحب نظران نیز بهتر وبیشتر بافعالیت ها و محدودیتها و مشکلات دستگاه ها آشناشوند و به تحلیل و نقد و بررسی و احیاناً تقدیر از آن نهاد بپردازند.
🔶با این تعریف ببینیم، آیا این امراتفاق می افتد؟
آیا اداره ای که در آن هفته مربوط به اوست ؛ اقدام به چنین فعالیت هایی می کند؟ یعنی یک گزارش جامع تحلیلی و صادقانه که در بردارنده ی گزارش فعالیتهای انجام شده،
گزارش کارهای عقب مانده و دلایل تعویق آن،بررسی نقاط ضعف و قوت و برنامه های آینده باشد؟!
علاوه براینکه چقدر خوب است در این گونه مناسبتها مسئولان دستگاهها با نخبگان و زبدگان منطقه جلسه بگذارند برای استماع نقدها و نظرات و پیشنهادها.
از مراجعین و ذینفعان و عموم مردم نظرخواهی کنند تا نقایص خود را رفع کنند؟ آیا این اتفاق می افتد؟
متاسفانه ،پاسخ منفی است!! بیشتر اوقات ،این روزها و مناسبتها به دید و بازدید ها وتعارفات می گذرد و مسئولان ادارات، شوراها و…. یکی پس از دیگری به ملاقات مسئول یا مسئولان مربوطه به آن نهاد می روند وجالب این که از این اقدام عادی ومعمولی عکس و گزارش تهیه می کنند و جالبتر این که به جای آنکه نهاد مورد بازدید عکس و خبر را منتشر کند در موارد زیادی خود آن شخصیتها یامدیران ،عکس وخبر را در کانال خود بار می گذارند!! و اینچنین می شود که بخش زیادی از اخبار کانالها و پایگاههای خبری ،اختصاص به همین دیدارها،باحداقل منافع برای مردم می شود.
🔹 اکنون سؤال این است که اولاً این دید و بازدیدها چه ضرورتی دارد و از آن چه منافعی برای مردم حاصل می شود ثانیاً چرا باید از بازدید ها عکس و خبر تهیه شود و در پایگاه ها و کانال های خبری بارگذاری گردد.
🔹بخشی از بازدیدها در طول سال هم وجود دارد که بنا بر اقتضاء کاری و فعالیت ها، بین مسئولان دید وبازدیدهایی صورت میگیرد که یک کار عادی و معمولی در جریان فعالیت های اداری است ،مانند دید وبازدیدهای خانوادگی و خودمانی!!سئوال ما اینست که چرا از این دید و بازدید ها باید خبر تهیه شود و به کانال ها راه پیدا کند. آیا اتفاق خاصی افتاده است؟ آیا از رهگذر آن، منافعی برای مردم به وجود آمده است؟ و از آن بالاتر اگر حتی منافعی برای مردم ومنطقه هم مترتب شود، لازم است جنبه خبری پیدا کند و به اطلاع مردم رسانده شود؟!!
🔹از جمله کارهایی که باب شده و خبر رسانی می شود، جلسات ملاقات عمومی فرماندار،نماینده شهرستان شهرداران و..است. این وظیفه ذاتی مسئولان است که یک روز بلکه هر زمانی که امکان پذیر شد، مشکلات مردم را رفع و رجوع کنند. این که نیاز به عکس و خبر ندارد.از طرفی اگر از فردا مسئول هر دستگاهی ملاقات عمومی خودبا مردم را که یک کار عادی اداریست، بخواهد خبررسانی میکند، آن وقت خواهیم دید که چه حجم زیادی اخبار به وجود می آید که ضرورت ندارد، خبر رسانی شود. زیرادر طول سال این رفت و آمدها وجود دارد و جلسات کاری تشکیل می شود که وظیفه ذاتی هر دستگاهی است.
🔹 اخیراً باب جدیدی هم گشوده شده و آن خبر رسانی از جلسات کارشناسی درون یک نهاد است،که در کانال ها و گروه ها گذاشته می شود،که معلوم نیست فایده آن از این نوع گزارش و نشر عکس چیست؟
آیا ما در روند زندگی خانوادگی مان،ازهمه وقایع عادی عکس میگیریم؟! یا از حوادث خاص،مسافرتها و…
آیا چه اندازه درست است که یک مسئول از تمام فعالیتهای عادی و روزمره و معمولی خود بخواهد خبر و عکس تهیه کند؟اگر تهیه گزارش هم لازم باشد برای مسئولان بالاتر باید باشد و نه مردم!!
با ذکر نمونه هایی از طیف خبر رسانی کم اهمیت خواستم این بحث را مطرح کنم،آیا معنی و مفهوم خبررسانی عوض شده است؟!! آیا خبرنگاران ما نمی دانند، نتیجه این کار کم اهمیت کردن ارزش خبر وخبر رسانی است. آیا گذاشتن این طیف خبرها باعث نمی شود اخبار مهم وباارزش، در لابلای اخبار پرحجم به کم اهمیت گم شود.
🔹 ما از مسئولان و روابط عمومی ها توقع نداریم که این کار را نکنند، ولی از همکاران مطبوعاتی خود توقع داریم درانتشار این گونه اخبار دقت کنند و به گسترش این سبک، خبررسانی ها کمک نکنند.صفحات روزنامه و پایگاه خبری ما وشما جای انتشار اخبار شبیه به رپرتاژ آگهی نیست.جای اطلاع رسانی،آگاهی بخشی،ریشه یابی،مشکل شناسی،نقد منصفانه و دفاع واقع بینانه از عملکردها است.
🔹البته ادارات و نهادها را حق دارند که اینگونه اخبار و اطلاعات خود را در در کانالهای مربوط به آن نهاد واداره، به اطلاع مردم برسانند اما بشروطها! که بماند برای بعد.