داستان کمربندی جنوبی دماوند، منطقه گیلاوند ( بخش دهم ) / گزارش تحلیلی کمر بند جنوبی (۱)
داستان کمربندی جنوبی دماوند، منطقه گیلاوند ( بخش دهم ) / گزارش تحلیلی کمر بند جنوبی (۱)
طی سلسله مطالبی موضوع "کمربندی جنوبی دماوند ـ منطقه گیلاوند" را مورد بررسی قرار خواهیم داد . در ابتدا اسناد مرتبط با این موضوع را بررسی نموده و سپس به تحلیل آن ها خواهیم پرداخت.

💢فصل سوم (گزارش تحلیلی کمر بند
جنوبی ۱ )💢

مقدمه:تاکنون پیرامون دو موضوع گزارش تحلیلی ارائه شد:
۱-قطار شهری تهران-پردیس-دماوند که تا کنون برای کل پروژه هیچ کاری صورت نگرفته تا چه رسد به ادامه آن تا دماوند
۲-کمربند شمالی (سرهار) که آن هم در حال حاضر روی هواست وکسی با آن کاری ندارد و مانند بچه سر راهی بدون تکلیف مانده است،امیدواریم مسئولان،چاره ای برای آن بیندیشند.
۳- کمر بند جنوبی،که انشاءالله طی سلسله یادداشت هایی به آن خواهیم پرداخت.

🔺کمربند جنوبی(۱)

💠داستان راه و جاده، ترافیک و ماشین، تصادف و تلف شدن بیهودهٔ وقت مردم، به سه دهه قبل برمی گردد. تاسیس و گسترش شهرهای جدید در کنار شهرهای قدیمی از جاجرود تا پردیس، بومهن و رودهن تا آبعلی و دماوند، ایجاد شهرک های صنعتی، ایجاد دانشگاه های پرجمعیت، عبور و مرور آخر هفته پر ترافیک در دو شهر رودهن و دماوند (منطقه گیلاوند)، تصادفات فراوان در جاده های بدون اتوبان، از اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ تاکنون مسئولان را واداشت تا برای کاستن از بار ترافیک این مسیرها تلاش نمایند. اگرچه دیر، اگرچه کند، اگرچه …

💢مسیر تهران، جاجرود،بومهن،رودهن، آبعلی و دماوند، در مسیر عبور و مرور دو جاده اصلی شمالی یعنی تهران-پردیس – آبعلی و تهران-پردیس- دماوند – فیروزکوه واقع شده است.

💢در سال های ۸۹ تا ۹۱ دو” اتوبان تهران -پردیس” و “کنارگذر جنوبی بزرگراه بومهن-دماوند” و از سال ۹۱ تاکنون” اتوبان دماوند- فیروزکوه- قائمشهر “در چند مرحله به بهره برداری رسیده است. اما سوال” بسیار مهم” این است که چرا همزمان با احداث این اتوبان ها برای دو کنارگذر یا “کمربندی رودهن – آبعلی” و “کمر بند جنوبی دماوند( منطقه گیلاوند)” برنامه ریزی به عمل نیامد که بعد از ده سال گره کور ترافیکی این دو منطقه، باعث شده به یک معضل لاینحل جلوه نماید.

💢سال ۸۴ – سرگرد ناصر امیریان رئیس راهنمایی و رانندگی دماوند می گوید: از سال ۸۴ مکاتبات بسیاری برای احداث کمربندی انجام داده است تا هم حجم بار ترافیکی کم گردد و هم از میزان تصادفات رانندگی کاسته شود.

💢آذر ۸۷- هفته اول آذر۸۷ ، هفته ای پر از حادثه و تلخ برای دماوند بود. سه روز متوالی، سه حادثه رانندگی با وسعت بسیار، تلفات و خسارت های سنگین موجب ناراحتی و تألم مردم می شود.
🔸مردم می گویند چرا قبل از اینکه این منطقه به مسکونی تبدیل شود، فکری برای جاده ترانزیتی نشده است. اگر این حادثه ها برای اتوبوس دانشجویان اتفاق می افتاد، مسئولان چه پاسخی برای آن داشتند؟ (به نقل از نشریه ۳۷۲ ره آورد با عنوان «سریال حادثه ها»)

🔸رئیس راهنمایی و رانندگی، هم علت حادثه را وجود شیبی تند در محور اصلی به سمت شلنبه می داندکه تردد خودروها با سرعت بالا به ویژه تریلی هوو با داشتن بار سنگین باعث تصادفات می گردد.

💢آذر ۸۷- دکتر رامین نماینده مردم دماوند وفیروزکوه از مسئولان دعوت میکند در محل ستاد فرماندهی نیروی انتظامی چاره اندیشی کنند.

🔸#یک نزاع قدیمی در این زمان رخ می نماید. اداره راه می گوید: این مسیر شهری است و مسئول آن شهرداری است و بالعکس شیوا شهردار وقت می گوید که اگر مسیر شهری است به ما (شهرداری) بسپرید تا با ایجاد دو میدان ترافیک شهری را کنترل کنیم ولی اداره راه اجازه نمی دهد.

🔸بالاخره چند مصوبه در این جلسه به تصویب می رسد، که هنوز که هنوز است اکثر آن به اجرا درنیامده است:
۱-تکمیل بزرگراه بعثت توسط شهرداری
۲-احداث جاده موقت کمربندی
۳-ایجاد علائم تا ۲/۵ کیلومتر قبل از رسیدن به منطقه مسکونی گیلاوند
۴-کنترل سرعت
۵-طراحی میدان ورودی به حوزه شهری
۶-نصب پل عابر پیاده در مناطق شلوغ

💢خرداد ۹۰ – بالاخره پس از بحث ها و نامه نگاری های زیاد، با حضور علی نیکزاد وزیر راه و شهرسازی و مرتضی تمدن استانداری تهران و دیگر مسئولان اسانی و شهرستانی، کلنگ کمربندی جنوبی دماوند به زمین زده می شود.

💢مشخصات پروژه: این پروژه شامل دو باند، هر یک به طول ۶/۵ کیلومتر شامل دو دستگاه تونل به طول ۸۰۰ متر و دو دستگاه پل به طول ۵۰۰ متر بوده است که از ابتدای ورودی شهر دماوند تا انتهای محور روستای اسلام آباد ادامه داشت.

🔸مزایای طرح: کاهش ترافیک درون شهری، کاهش مصرف سوخت، کاهش تصادفات ناشی از تردد وسایل سنگین درد اخل شهر، ایجاد اشتغال با توجه به حریم ۸۶ متری این آزادراه در این منطقه، رفع مشکل توقف خودروها در حاشیه این محور بود. کمربندی نیازمند اعتبار ۳۰۰ میلیارد ریال است تا ظرف مدت ۴۲ ماه آماده بهره برداری شود.

💢۹۱/۱۰/۹- حیدری خبرنگار ایرنا در گزارش گویا، مستند و ارزشمندی در دی ماه ۹۱ آورده است: # احداث جاده کمربندی دماوند در ابتدای شروع عملیات لغو شد.#

🔸دراین گزارش آمده است: اینک بیش از یک سال از کلنگ زنی احداث این پروژه (کمربندی) می گذرد. با وجود مشکلاتی که در این محور وجود دارد، هیچگونه فعالیتی که بیانگر اجرای این پروژه باشد، در منطقه مشاهده نمی شود.

🔸اکبریان وطن دوست رئیس اداره راه و ترابری شهرستان می گوید: قرار بود اتوبان با رفع معارضان و ویلانشینان در منطقه جنوبی اجرا شود که با مشکل رفع معارض روبه رو شد.

🔸ایشان در ادامه می گوید: بابررسی های صورت گرفته توسط کارشناسان امر به خصوص ویژگی های این کمربندی در هنگام اجرا، میزان اعتبار مقرون به صرفه نبوده و همین امر عامل لغو عملیات شده است. وی ادامه داد: تاکنون خاک برداری و سنگ ریزی انجام شده است ولی به علت اقتصادی نبودن پروژه این طرح هم چنان بلاتکلیف است.

💢اوایل زمستان ۹۳- واحدی مدیرکل راه و شهرسازی از احداث ادامه کنارگذر جنوبی بومهن به طول ۳۰ کیلومتر تا ابتدای شهر آبسرد خبر داد و در ادامه گفت: به دنبال انتخاب پیمانکار جهت اجرای این پروژه هستیم و ظاهراً چند ماه بعد پیمانکار پروژه هم انتخاب و قرار می شود در آینده نزدیک مراسمی به جهت کلنگ زنی برگزار گردد.

💢۹۴/۶/۱۱- واحدی مدیرکل راه و شهرسازی: مطالعات این آزاد راه در حال انجام است و این پروژه طوری طراحی می شود تا کسانی که از کنارگذر جنوبی بومهن عبور می کنند، وارد آزادراه شده و از حوزه منطقه آبسرد وارد محور فیروزکوه شوند.
وی پروژه کنارگذر گیلاوند را به جهت حجم سنگین اعتبارات این طرح و مشکلات موجود از دستور کار خارج دانست.

💢۹۷/۵/۱۸- میرزائی نیکو: ایجاد رینگ ریلی شرق استان تهران از پردیس تا دماوند

🔸وی با اشاره به اینکه وظیفه نماینده جاده و راه و رسیدگی به روستا نیست گفت: با این وجود رسیدگی به وضعیت راه ها اولویت اول قرار گرفت و کاری که انجام دادیم تامین بودجه، بهسازی محورهای مواصلاتی فیروزکوه به دماوند و گرمسار بود.

🔸نماینده دماوند و فیروزکوه در مجلس در خصوص طرح کمربندی که از سرهار آغاز و تا محدوده پل شلمبه و آبسرد ادامه داشته باشد، گفت: برای این کمربندی میزان اعتباری تعیین و ۴۰۰ میلیون هم هزینه شد و تأسیس کارگاه هم صورت گرفت، اما در نهایت به دلیل عدم کارشناسی دقیق این پروژه از لیست بودجه پروژه‌های ملی خارج شد و هیچ کاری صورت نگرفت.

🔸وی با بیان اینکه تصمیم شهرداری دماوند، استانداری و اداره مسکن و شهرسازی بر این شد که یک کمربندی از بالای دماوند به عنوان کمربندی شمالی از سرهار تا آب معدنی به بلوار شورا متصل شود افزود: اجرای این کمربندی سبب کاهش ترافیک دماوند می‌شد اما مطالعه، فراهم آوردن زیرساخت و پیوست زیست‌ محیطی، در نظر گرفتن ردیف بودجه ملی و استانی برای این طرح صورت نگرفته بود و در این راستا اولین کار تعریف ردیف بودجه بود که انجام شد و سپس تیم بازرسی تشکیل دادیم و طراحی شکل گرفت.

🔸میرزایی نیکو علت عدم توسعه دماوند را میل به بکر ماندن این منطقه اعلام کرد و گفت: چون افراد و مسئولین می‌خواهند که دماوند بکر بماند، پیاده‌روهای آن نیز درست نخواهد شد و توسعه شهری در آن ایجاد نمی‌شود و در این شهرستان هیچ‌کسی زیر بار طرح جانداری که بافت را تغییر بدهد نمی‌رود!!

🔸وی با بیان اینکه مشکل ترافیک دماوند با اجرای طرح کمربندی حل خواهد شد، گفت: برای ورود به دماوند از طریق این کمربندی از «سرهار» یک پل وجود دارد که دیگر نیازی به ورود گیلاوند نیست و برای خروج هم جمعیت می‌توانند از گیلاوند و مشا خارج شوند اما به دلیل قرارگیری ۲ تا ۳ استان در مسیر مشکل تهران به قوت خود باقی خواهد ماند.

🔸نماینده دماوند و فیروزکوه در مجلس با بیان اینکه جاده محور شرق استان تهران جوابگوی سیل جمعیتی نیست اظهار داشت: در این خصوص ما به دنبال ایجاد مسیر ریلی هستیم و هماهنگی‌هایی با شهرداری انجام‌شده تا مسیر ریلی که به پردیس می‌آید به دماوند ادامه پیدا کند.

🔸وی با اشاره به ایجاد این رینگ ریلی گفت: این رینگ در شرق استان تهران ایجاد می‌شود و ازیک‌طرف به پاکدشت، شهرری، گرمسار و ورامین و از طرف دیگر هم تا فیروزکوه و دماوند متصل می‌شود و یک رینگ بسیار قوی پایه‌گذاری می‌شود که امیدواریم با اختصاص ردیف بودجه ملی به این طرح موافقت شود.