دماوند در حال حاضر محصولات باغی و دامی بسیار مهم و ارزشمندی دارد که متاسفانه برای آن تبلیغ نمی شود. چه در قالب فیلم، تیزر، مصاحبه، بهره برداری از فضای مجازی و بروشور. در تابلوی سیمای کشاورزی دماوند شما به آماری برمی خورید که بسیار جالب است ولی در عرصه تبلیغ و ارائه بسیار کمرنگ است یا اصلاً مردم آنها را مشاهده نکرده اند. جهاد کشاورزی در این عرصه چه اقدامی می خواهد انجام دهد؟
🔻پاسخ: ما آمادگی داریم تا کارشناسی هایمان را فعال تر کنیم و با همکاری اهل فن این تولیدات را که به نظر می رسد قابل توجه است بصورت موردی هر هفته یکبار یک محصول را با همکاری روابط عمومی معرفی کنیم.
شهرستان دماوند ۶درصد اراضی کشاورزی استان تهران را دارد. ۱۸۷۰۰۰هکتار اراضی کشاورزی استان تهران است، وسعت اراضی کشاورزی دایر دماوند حدود ۱۲۰۰۰ هکتار. در این ۶ درصد عملکرد تولید در واحد سطح با بهره وری بالاست. دماوند قطب کشاورزی استان تهران است و نیاز به حمایت همه دستگاه ها را دارد که به کمک جهاد کشاورزی بیایند تا باغات موجود حفظ گردد. این باغات حاصل زحمات چندین ساله کسانی بوده که زحمت کشیده و به اینجا رسانده اند.
ولی متاسفانه ساخت ساز های غیرمجاز در طی سالیان اخیر باعث شده تولید به حاشیه برود و همه حواس ها به سمت ساخت وسازها و احیانا تخریب آنها جلب گردد. افزایش ارزش افزوده زمین های کشاورزی و عدم رغبت بهره برداران به کشاورزی نیز مزید بر علت است که رونق کشاورزی را پایین می آورد و به سمت تفکیک اراضی و درآمدزایی از محل فروش آنها باشند.
⏹حاصل زحمات همه بهره برداران عرصه کشاورزی محصولاتی است که تولید می کنند و وارد بازار می کنند. به عنوان نمونه در اواخر سال ۹۹ خبر روی دست ماندن سیب کشاورزان دماوند روی آنتن ها رفت و خبرساز شد. حتی اخیراً وزیر صمت که به دماوند آمده بودند، همین موضوع از ایشان سوال شد باز توپ را در دامن جهاد کشاورزی انداختند که عدم عرضه به موقع باعث این موضوع شده است.
🔻پاسخ: تولید موضوع بحث جهاد کشاورزی است و عرضه آن به مشتریان داخلی یا خارجی وظیفه ادارات دیگر است. آنها باید زمینه را برای توزیع محصولات کشاوزی باز کنند.
سامانه ای به عنوان سامانه «پهنه بندی» وجود دارد که تمام بهره برداران بنابر میزان سهم باغی یا زراعی که دارند، نهاده دریافت می کنند. مانند کود شیمیایی که از طریق جهاد در اختیار کشاورزان قرار می گیرد یا کنترل آفات گیاهی که کلاس آموزشی گذاشته می شود و نحوه مصرف و کنترل سموم آموزش داده می شود.
ما شبکه مراقبت داریم که زمان دقیق سم پاشی را مشخص می کنند که هم به موقع سمپاشی صورت بگیرد و هم مصرف سم پایین بیاید و عوارض زیست محیطی آن کمتر شود. حال تولید انجام می شود، وارد سردخانه می شود ولی عرضه بخشی از آن در اختیار صنعت و معدن است. اگرچه از حدود ۲۰۰ هزار تن سیب، حدود پنج هزار الی ده هزار تن روی دست کشاورزان مانده، لذا بیشتر تولیدات وارد بازار شده و این هم حمایت مراجع بالا دستی را می خواهد مثلا تسهیل در صادرات صورت گیرد.
⏹امروزه بحث تخریب ساخت و سازها در پیشانی فعالیت ها و سیمای جهاد کشاورزی خودنمایی می کند. این به چهره جهادکشاورزی که مسئولیت تولید کشاورزی را دارد آسیب می زند. چه فرآیندی باید طی شود که این اتفاق نیفتد؟ چرا مراحل دادن یا ندادن مجوزها طوری برنامه ریزی نمی شود که منجر به تخریب ساختمان ها و دیوار نشود؟ این کار هم بار روانی دارد و هم موجب اتلاف منابع مانند سرمایه، مصالح و … می گردد و هم چهره جهاد کشاورزی در نزد مردم به عنوان یک اداره مورد خدشه قرار می گیرد.
🔺پاسخ: وظیفه جهاد کشاورزی حفظ اراضی کشاورزی است و هیچوقت هدف اصلی او تخریب نیست. لذا تخریب نهایت کاری است که وقتی فرآیند کار درست رعایت نمی شود، مجبور به برخورد می شود. برخورد مامورین ما حفظ اراضی کشاورزی است، اخطار می دهند که تغییر کاربری صورت نگیرد. یکسری نواقص توی کار است لذا باید از بالا حمایت شود که اگر بخواهد آجری روی آجر بیاید همان اول کار جلویش گرفته شود تا به تخریب و صدمات مالی و … منجر نشود.
جهاد کشاورزی متولی است، اما باید سایر دستگاه ها هم کنار ما باشند. مانند بخشداری ها، شهرداری ها، دهیاری ها، نیروی انتظامی که همه با هم یک هدف را پیگیری نمائیم و آن حفظ اراضی کشاورزی و پیشگیری است.
مشکل ما افراد سودجو و فرصت طلب هستند که زمین را از کشاورز و باغدار به قیمت پایین می خرند و خرد می کنند و با قیمت بالا به افرادی که اکثراً هم از قانون اطلاع ندارند. می فروشند، به خریداران وعده می دهند که اگر شما در مراحل کاری به مشکل خوردید ما خودمان کارهای اداری زمین را انجام می دهیم، سند یا مجوز ساخت و ساز می گیریم. اینجاست که مشکل پیش می آید.
از طرفی وسعت اراضی شهرستان زیاد است، دستگاه ها هم که همکاری متناسب با وسعت اراضی را نمی کنند، دلالان هم که دخالت می کنند و ما را به دردسر می اندازند. لذا داریم به امکانات پیشرفته فکر می کنیم. مانند روش سنجش از راه دور و همچنین سایر کارهایی که بتوانیم در منطقه این موارد را کنترل کنیم. اگر همکاری همه دستگاه ها نباشد و این وضعیت ادامه داشته باشد در سال های نه چندان دور دیگر این اراضی را نخواهیم داشت.
⏹ما در بحث تولید محصولات زراعی و باغی نسبت به سال های قبل مثلا ۱۰ یا ۲۰ سال قبل پسرفت داشته ایم یا پیشرفت؟
🔺پاسخ: با توجه به اقداماتی که در باغات و اراضی کشاورزی شده مانند اقدامات زیربنایی و اصلاح و جایگزین درخت های پایه رویشی و سایر موارد کارشناسی پیشرفت داشته ایم.
تولید در باغات با درختان پایه رویشی با سطح تراکم بالاتر نسبت به پایه های قدیمی بیشتر است. مثلا در یک هکتار با درختان پایه قدیم ۳٠٠ تا ۴٠٠ درخت داشتیم ولی در پایه رویشی تا ۲٠٠٠ عدد درخت هم می توانیم تراکم داشته باشیم و بعد از کاشت نهال حتی از سال دوم اقتصادی می شود و به بار می نشیند. لذا هم عملکرد بیشتری داریم، هم اقتصادی می شود و هم با کیفیت تر و بازار پسندتر است و نسبت به مصرف آب بهره وری بیشتری دارد.
از طرفی یکی از وظایف جهاد کشاورزی انتقال کشت از فضای باز به فضای بسته مانند کشت های گلخانه ای است که هم از لحاظ عملکرد در واحد سطح و هم در طول سال با توجه به آب و هوا بهره وری بالا داشته باشید و همچنین صادرات محصولات آن روان تر است. در سطح شهرستان حدود ۳٠ هکتار سطح گلخانه هااست.
در حوزه گل و گیاه حدود هفت میلیون شاخه گل تولید می شود، گل های آپارتمانی حدود ۳۶٠ هزار گلدان تولید می شود، سبزی و صیفی سالی ۳۶٠ هزار تن تولید می شود.
یکی دیگر از سیاست های جهاد کشاورزی اصلاح الگوی کشت استفاده از گیاهان با مصرف آب کمتر است. مانند گل محمدی، گیاهان دارویی، گیاهانی مانند زرشک و زعفران به عنوان کشت جایگزین داریم.
⏹آمار داده اید آلبالو و گیلاس ۶۰۰ هکتار زیر کشت است. این آمار بصورت خرد است یا یکپارچه است؟
🔺پاسخ: در وسکاره، آردینه منطقه باغات گیلاس تقریبا یکپارچه است و حدود ۴۳۵ هکتار می باشد. در مجموع سالانه حدود ۳ الی ۴ هزار تن آلبالو و گیلاس محصول باغات دماوند است.