سیمای کشاورزی دماوند ؛  درمصاحبه با دکتر اردلانی، مدیر جهاد کشاورزی دماوند (بخش چهارم)
سیمای کشاورزی دماوند ؛  درمصاحبه با دکتر اردلانی، مدیر جهاد کشاورزی دماوند (بخش چهارم)
در چهارمین بخش از سلسله مطالب "سیمای کشاورزی دماوند" و مصاحبه با «دکتر اردلانی» مدیر جهاد کشاورزی دماوند ، پیرامون موضوعاتی همچون بیمه شدن محصولات کشاورزی دماوند ، دلیل کاهش کشت گل در دماوند و آبسرد ، وضعیت گیاهان دارویی ، واحدهای دام و طیور و زنبورداری در دماوند گفتگو کرده ایم ...

🔳کشاورزان از بیمه کردن محصولات استقبال می کنند؟

🔺پاسخ: شهرستان دماوند به منطقه سردسیر معروف است ولی در این چند ساله اخیر بحث سرمازدگی که پیش می آید از جمله تگرگ ، خسارات زیادی به باغات و بهره برداران می زند. منطقه ما ریسک پذیر است و چون سطح پرداخت بیمه در ده سال اخیر تغییر نکرده است و اصلاح نشده است، باعث شده تمایل کشاورزان به بیمه کردن محصولات کمتر شود.

🔹واز طرفی سرما زدگی باعث می شود در هر سال عملکرد تولید کم یا زیاد می شود ،در طول سال کل محصولات باغی و زراعی و دامی شهرستان دماوند حدود ۳۴۰ هزار تن است که ۲۹۰ هزار تن زراعی و باغی است و ۵۰ هزار تن محصولات دامی است وبسته به وارد شدن سرما زدگی، آمار محصولات کشاورزی، بالا و پائین می شود.

🔲برنامه آینده شما برای افزایش محصولات چیست؟

🔺پاسخ: ما با توجه به محدودیت آبی، هیچ برنامه ای برای افزایش سطح کشت نداریم. منابع آبی محدود است و از لحاظ کمیت رو به کاهش است. لذا تنها راه به سمت تولید با آب کمتر و عملکرد بالاتراست. به همین خاطر کشت های گلخانه ای، اصلاح جایگزینی درخت های پایه رویشی، کشت های نشائی، استفاده از کشت با الگوی جدید، گیاهانی که ارزآوری بیشتری داشته و مصرف آب کمتری دارند بیشتر مورد توجه هستند. چاره ای نیست، آنهایی که داریم را حفظ کنیم و به سمت بهره وری بالاتر برویم.

🔳در بحث گل، در سال ۸۲مصاحبه ای در ره آورد است که ۵۲ میلیون شاخه گل بریده داشتیم ولی چطور شده است که کم شده است؟

🔺پاسخ: من آن را نمی دانم ولی متوسط عملکرد ما بین ۷ تا ۷/۵میلیون شاخه گل بریده است.

🔳در حدود ۲٠سال قبل به عقب تر خیلی از زمین های دماوند و آبسرد زیر کشت گل بود. ولی الان نیست که البته یک بخشی از آن به فروش زمین و ارزش افزوده زمین هاست که متاسفانه گریبانگیر منطقه شده است، نمی شود دماوند به آن سطح از سطح زیر کشت گل برگردد ولو به شکل صنعتی؟

🔺پاسخ: بله، ما در وضعیت فعلی توصیه مان در سطح گلخانه است. مانند واحد گلخانه امین شیر که در سطح یک هکتار سالانه حدود یک میلیون تا یک میلیون و دویست هزار شاخه گل با کیفیت بالا تولید می کند یا خانم کبیری که ۲۰۰۰ متر گلخانه دارد که از لحاظ کیفیت و کمیت بالاتر است.
در فضای باز مشکل دماوند بحث ارزش افزوده زمین است که کشت در فضای باز را مقرون به صرفه نمی کند.

🔲گیاهان دارویی چند هکتار یا چند واحد داریم؟

🔺پاسخ: الان بحث گل محمدی، زعفران و زرشک است که شرکت اتکاء به صورت تخصصی وارد شده است. ما وظیفه داریم تشویق و حمایت کنیم.

🔳در مورد بادام هم همینطور؛ در دماوند وضعیت چطور است؟
🔺پاسخ: دماوند چون منطقه سردسیر است باید درختان اصلاح شده با سرمازدگی کمتر استفاده شود که ما در دست اقدام داریم.

🔳در بحث دام و طیور چه نظری دارید؟
🔺پاسخ: ما ۵۴ واحد دام و طیور داریم. ۴واحد گوشتی که البته تعدادی از آن فعال نیست. با توجه به سال مانع زدایی در حال تلاش هستیم که فعال نماییم. در مورد تخم مرغ دو واحد داریم که فعال است و ۲۲٠٠ تا ۲۵٠٠ تن تولید مرغ دارد.

🔹در سال های آینده شما قصد گسترش این واحد ها را دارید یا خیر؟
🔺پاسخ: ما الان تلاش می کنیم واحدهایی را که فعال نیستند را فعال کنیم، حمایت کنیم که الان در کارگروه رفع موانع تولید مستقر در فرمانداری در حال به بهره برداری رساندن مجدد آن ها هستیم.

🔲الان برند محصولات دماوند زنبور عسل است که در سال ۹۸، ۶۴۵تن تولید عسل داشته است. چه نظری دارید؟

🔺پاسخ: دماوند سابقه زیادی در بخش زنبورداری دارد والان حدود ۴٠٠نفر بهره بردار فعالیت می کنند. الان ما در تلاشیم که آن را برند استان معرفی کنیم و آن نیاز به شاخص هایی دارد که باید روی آن کار کنیم و رعایت نماییم. مثل عسل های جاهای دیگر نباید وارد و به عنوان عسل دماوند عرضه شود.
متاسفانه در دماوند صنف زنبورداری در اصناف و اداره صمت تعریف شده است و چون متولی آن نیستیم، نمی توانیم آن را به سمت و سوی “برند شدن” شکل بدهیم. باید از طریق اتحادیه زنبورداران پیگیری شود که فکری برای آن بکنند.