قرن جدید، سال جدید، چشم انداز جدید و اولویت های برنامه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهرستان دماوند (بخش اول)
قرن جدید، سال جدید، چشم انداز جدید و اولویت های برنامه های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی شهرستان دماوند (بخش اول)
چشم انداز شهرستان دماوند تصویری مطلوب و قابل دست یافتنی برای شهرستان است که در یک افق زمانی معین و بلندمدت که متناسب با مبانی ارزشی و خواسته های صحیح و اصولی جامعه باشد، تعیین می گردد.

▫️مردم شهرستان دماوند سال ۱۴۰۰ را با فراز و نشیب ها و رویدادهای گوناگون تلخ و شیرین آن سپری کردند.

سالی با تلخ کامی هایی مانند اوج گیری کرونا از نوروز گذشته تا اواسط سال، تصادف ناگوار گیلاوند و تصادف های دیگری که خسارت های جانی و مالی برای مردم به بار آورد، روی دست ماندن سیب درختی و بعضی از محصولات روی دست کشاورزان، ساخت و سازهای بی رویه که بعضاً منجر به تخریب آنها می گردد و خود معضلی برای شهرستان شده است.

از طرفی سالی با رویدادهای جدید و ان شاء الله خوشایند مانند انتخابات شوراها و ریاست جمهوری که منجر به تغییر روند اداره کشور گردید، پیگیری طرح بزرگ کمربندی جنوبی گیلاوند که ان شاء ا… منجر به توافق خوب و مناسبی با قرارگاه خاتم الانبیاء گردد، فعال تر شدن شهرک های صنعتی، افزایش کمک های خیرخواهانه و مومنانه و رسیدگی بیشتر به نیازمندان و خبر خوب هماهنگ شدن گروههای خیریه از طریق سامانه در حال راه اندازی، فعال شدن روند واکسیناسیون مردم در سه مرحله که باعث کم شدن بلای کرونا گردید و در پی آن افزایش رفت و آمدها و نوروز پررونق سال ۱۴۰۱

و ان شاء ا… افزایش و رونق کسب و کارها در سال جدید که امیدواریم نویدبخش سالی پر رونق در سال ۱۴۰۱ گردد.

💠چشم انداز شهرستان دماوند تصویری مطلوب و قابل دست یافتنی برای شهرستان است که در یک افق زمانی معین و بلندمدت که متناسب با مبانی ارزشی و خواسته های صحیح و اصولی جامعه باشد، تعیین می گردد.

سند توسعه شهرستان هم سندی است که در یک یا چند دوره زمانی ما را برای رسیدن به آن چشم انداز یاری می رساند.

🔸۱-بنابر اطلاعات و شواهد موجود تا سال ۱۳۹۵-۱۳۹۶ چشم انداز و به تبع آن سند توسعه ای برای دماوند نوشته نشده است الا موضوعات و عناوین جسته وگریخته ای که مثلا دماوند قطب کشاورزی است یا دماوند قطب گردشگری باید باشد یا قطب دانشگاهی و … که تا حدودی هم در اطراف آن عناوین فعالیت هایی هم صورت گرفته است.

🔸۲-در سال ۱۳۹۵ استانداری تهران تصمیم می گیرد سند توسعه شهرستان های استان تهران را تهیه و در اختیار فرمانداری ها قرار دهد.

🔹الف) ۹۵/۱۲/۲۸ نعمت اله ترکی، رئیس سازمان برنامه و بودجه استان تهران: سند توسعه استان در شورای برنامه ریزی مصوب و نهایی شد و قرار است فعالیت های ادارات مختلف استان تهران از ابتدای سال ۹۶ براساس این سند اجرایی شود.

وی افزود: این سند متناسب با برنامه پنج ساله ششم و مختص استان تهران تهیه شده و بر اساس آن قرار است استان تهران طی یک برنامه پنج ساله توسعه یابد.

وی در ادامه تصریح کرد: بر این اساس برای هر شهرستان استان تهران متناسب با ظرفیت‌ها و امکانات آن برنامه ریزی جداگانه ای انجام شده است. قرار است# «شهرستان‌های شرق استان تهران نظیر فیروزکوه دماوند و پردیس به قطب گردشگری استان»# تبدیل شوند.

رییس سازمان برنامه و بودجه استان تهران گفت: همچنین شهرستان‌های غرب و جنوب غربی استان محور تولید صنعتی و صنفی خواهند شد.

وی اضافه کرد: شهرستان‌های جنوب و جنوب شرقی استان تهران نیز به قطب کشاورزی و توسعه کشاورزی استان تبدیل خواهند شد.

🔹ب) ۹۷/۶/۲- سند توسعه شهرستان دماوند تدوین می شود
صفری، فرماندار شهرستان دماوند گفت: وجود یک سند معتبر و بروز با توجه به ظرفیت های منطقه از جمله الزامات مهم برای توسعه شهرستان محسوب می شود که این مهم در حال تدوین و مراحل پایانی خود را طی می کند.

وی با اشاره به تدوین سند توسعه شهرستان، خاطرنشان کرد: کلیه موضوعات عمرانی، سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و امنیتی که باید در شهرستان تا سال ۱۴۰۰ اجرا شود در سند توسعه ذکر شده و دستگاه ها مکلف هستند بر اساس آن عمل کنند.

این مقام مسئول تصریح کرد: اساس تهیه سند توسعه به این دلیل است که در صورت تغییر مدیریت در سطح ادارات شهرستان، برنامه های اجرایی دستخوش تغییرات و دچار هزینه های بسیار نشود چرا که نبود سند توسعه موجب سلیقه ای عمل کردن مسئولان می شود.

🔹ج) – ۱۳۹۷/۸/۱۲ابلاغ تدوین سند توسعه گردشگری جامع برای شهرستان دماوند و فیروزکوه

نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی از ابلاغ تدوین سند توسعه گردشگری جامع برای شهرستان دماوند و فیروزکوه خبر داد و گفت: با جهاد کشاورزی برای تعیین تکلیف تغییر کاربری اراضی جهت توسعه طرح‌های گردشگری تفاهم‌نامه‌‌ای صورت گرفته است.

قاسم میرزایی نیکو در نشست کارگروه میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری شهرستان دماوند با حضور سازمان میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری اظهار کرد: در شهرستان دماوند مجموعه‌های گردشگری خوبی وجود دارد و به نظر می‌رسد این شهرستان می‌تواند قطب گردشگری باشد.

وی افزود: شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه یکی از قابلیت‌های گردشگری در یک منطقه از شرق کشور هستند که گردشگران بسیاری را به خود جذب می‌کنند.

نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی در ادامه گفت: بر همین اساس نیاز داریم تا توسط میراث فرهنگی و گردشگری کشور دستور تدوین سند گردشگری جامع برای شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه حتماً ابلاغ شود تا براساس یک الگوی مدون بتوانیم مانع نابسامانی‌هایی که در ساخت و سازها وجود دارد شویم.

میرزایی نیکو با اشاره به پتانسیل‌های گردشگری مذهبی گفت: مجموعه مسجد جامع دماوند نزدیک به هزار سال قدمت دارد اما بخش‌هایی از آن فرسوده شده و زیر زمین آن نیاز به مرمت دارد.

وی ادامه داد: این مسجد به عنوان مجموعه گردشگری بسیار قدیمی و پایدار است که در حال حاضر طرح‌ریزی شده است.

نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی عنوان کرد: مجموعه عمارت‌هایی همچون برج شبلی نیز در دماوند وجود دارد که اثر زمان اشکانیان را دارد اما مغفول مانده که البته در این زمینه هماهنگی‌های لازم به عمل آمده است.

🔹د)۱۳۹۷/۱۱/۲۳- مجید صفری، فرماندار دماوند: سند توسعه استان تهران از ابتدای سال ۹۸ اجرایی می‌شود
صفری با اشاره به رونمایی از سند توسعه استان که با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه در استانداری تهران صورت گرفت خاطرنشان کرد: سند توسعه استان سبب ایجاد تحول در سطح استان و شهرستان می‌شود که از ابتدای سال ۹۸ به مدت ۵ سال اجرا می‌شود.

🔹ه) ۱۳۹۷/۱۱/۲۳- سند توسعه شهرستان دماوند تا ۱۴۰۰
پایگاه خبری سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران، برنامه ششم توسعه کشور و استان ها، سومین برنامه ای است که در راستای تحقق اهداف چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران تهیه می شود.

سازمان مدیریت و برنامه ریزی استان تهران به عنوان متولی امر توسعه در استان، در راستای سهم منطقه ای خود از تحقق اهداف سند چشم انداز بیست ساله کشور با در نظرگرفتن مبانی فکری حاکم بر برنامه ملی، تجربیات برنامه های پیشین استانی و توان کارشناسی موجود در دستگاه های اجرایی استان، همچنین دستورالعمل ابلاغی سازمان مدیریت و برنامه ریزی، اقدام به تهیه برنامه توسعه استان در فاز راهبردی و پس از آن برنامه عملیاتی استان و شهرستان کرده است.

این برنامه راهبردی و عملیاتی، بر اساس قابلیت ها و ظرفیت های استان برای ۱۶ شهرستان تدوین شده است.

در برنامه ششم توسعه شهرستان دماوند، شهرک گیاهان دارویی، مرکز ورزش های زمستانی، گردشگری کشاورزی، زنبورداری و تولید عسل، گردشگری سلامت و … به عنوان مهمترین پیشران های توسعه ای در نظر گرفته شده است.

🔹و) ۱۳۹۷/۱۲/۱۱- سند توسعه شهرستان با حضور ترکی رئیس برنامه وبودجه استان تهران، صفری فرماندار شهرستان دماوند، میرزائی نیکو نماینده مردم دماوند و فیروزکوه و مسئولان ادارات رونمائی و ابلاغ شد.

🔹ز) ۱۳۹۸/۳/۱- سند توسعه؛ راهبرد دستگاه‌های دماوند
فرماندار دماوند گفت: سند توسعه دماوند ابلاغ شد و ما انتظار داریم که دستگاه‎ها آن را به عنوان سندی راهبردی مدنظر قرار دهند.

مجید صفری ظهر امروز در نخستین نشست کمیته برنامه‌ریزی شهرستان دماوند با توجه به اهمیت بحث سند توسعه اظهار کرد: یکی از مهمترین موضوعات مد نظر ما در سال جاری، بحث سند توسعه است.

وی افزود: سند توسعه شهرستان دماوند برای نخستین بار ابلاغ شد و ما انتظار داریم که دستگاه‎ها آن را به عنوان سندی راهبردی مدنظر قرار دهند.

فرماندار دماوند ادامه داد: موارد مطرح در سند توسعه بسیار جدی است و در این خصوص، باید موضوعات در زمان خود عملیاتی شده و در صورت وجود موانع، حتما منعکس شود تا راهکارهای مناسب مدنظر قرار گیرد.

صفری اضافه کرد: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان تهران در اجرای بهتر این سند به ما کمک می‌کند، اما نکته مهم در اجرای سند توسعه، زمان است و ارزیابی عملکرد شهرستان بر اساس نحوه عمل به این سند خواهد بود.

🔹س) ۱۳۹۸/۵/۲۸- گردشگری در اولویت سند چشم انداز توسعه شهرستان دماوند قرار دارد

فرزام، معاون برنامه ریزی فرماندار دماوند گفت: گردشگری در اولویت سند چشم‌انداز توسعه این شهرستان قرار دارد، تلاش ما بر رفع موانع و مساعدت به متقاضیان طرح‌های گردشگری است.

وی با بیان اینکه بیشتر اراضی شهرستان دماوند دارای کاربری کشاورزی است، بیان کرد: با توجه به محدودیت منابع آب، مشکلاتی در حوزه ایجاد اماکن و فعالیت‌های گردشگری وجود دارد که عمده این مشکلات، بحث اخذ جواز ساخت و ساز، تغییر کاربری محدودیت منابع آب و تسهیلات کم‌بهره است و متأسفانه منبع مشخصی در شهرها برای اخذ تسهیلات وجود ندارد.

معاون برنامه ریزی فرماندار دماوند با بیان اینکه امکان توسعه کشاورزی در دماوند وجود ندارد، افزود: در تلاشیم که بتوانیم در زمینه گردشگری موفق باشیم تا بتوانیم در راستای ارزش افزوده و اشتغال، اقدامات مؤثری انجام دهیم.